Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ !!! [ video ]

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης με τη διεθνή καριέρα, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Η είδηση που επιβεβαιώθηκε από το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία με κορωνοϊό.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982». 

Ωστόσο είχε κάνει τη μουσική επένδυση για πολλές και σημαντικές ταινίες όπως Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Για την ταινία «1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992)» απέσπασε στις Κάνες Χρυσό Λέοντα, αλλά και το βραβείο Echo Awards

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου 1943, ήταν ευρύτερα γνωστός 
 ως Vangelis.

Συνθέτης και μουσικός της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, με τον οποίο δημιούργησε τους Aphrodite’s Child, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. 

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.

Να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής της Κύριας Ζώνης 6354 Vangelis έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: