Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

''ZELENSKY A BIOGRAPFY'' : ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ''ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥ'' ΚΥΡΙΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ !!! [ video ]

Στις 3 Οκτωβρίου του 2021, στον απόηχο της διαρροής των Pandora Papers, που συντάραξε την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, ο βρετανικός GUARDIAN, δημοσιεύει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Αποκάλυψη: Οι οφσόρ του "αντι-ολιγάρχη" Βολοντίμιρ Ζελένσκι». Για τέσσερα χρόνια, ο ηθοποιός και κωμικός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διασκέδαζε το τηλεοπτικό κοινό στην Ουκρανία με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμική σειρά «Υπηρέτης του Λαού». Ο Ζελένσκι υποδύθηκε έναν δάσκαλο που, εξοργισμένος από τη χρόνια διαφθορά της χώρας του, διεκδικεί με επιτυχία την προεδρία. Το 2019, ο Ζελένσκι έκανε τη μυθοπλασία πραγματικότητα, όταν διεκδίκησε τις πραγματικές προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και τις κέρδισε. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να καθαρίσει το ολιγαρχικό σύστημα της Ουκρανίας και τάχτηκε εναντίον πολιτικών όπως ο πλούσιος προκάτοχός του, Πέτρο Ποροσένκο, που έκρυψε τα περιουσιακά του στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες. Το αφήγημα λειτούργησε. Ο Ζελένσκι κέρδισε το 73% των ψήφων. Όμως, τα Pandora Papers, που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) και κοινοποιήθηκαν και στον Guardian ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας, υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι είναι μάλλον παρόμοιος με τους προκατόχους του. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε - ή έχει ακόμα - ένα μερίδιο, που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως, σε μια οφσόρ εταιρεία, το οποίο φαίνεται ότι είχε μεταβιβάσει κρυφά σε έναν φίλο του, λίγες εβδομάδες πριν κερδίσει τις εθνικές εκλογές.
Ο Ζελένσκι δεν σχολίασε την αποκάλυψη, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του Guardian και των συνεργατών του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να τον προσεγγίσουν.  Ο εκπρόσωπός του Σεργκέι Νικιφόροφ, μόνο, έστειλε μήνυμα: «Δεν θα απαντήσει». Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Ζελένσκι συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, ως συνιδιοκτήτης με παλιούς του φίλους και τηλεοπτικούς συνεργάτες του. Ο κατάλογος αυτος περιλαμβάνει: Τον Σέρχι Σέιφιρ, παραγωγό όλων των τηλεοπτικών επιτυχιών του Ζελένσκι και τον μεγαλύτερο αδερφό του Σέιφιρ, τον Μπόρις, ο οποίος έγραφε τα σενάρια. Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Μπακάνοφ, ένας παιδικός φίλος του Ουκρανού προέδρου. Ο Μπακάνοφ ήταν γενικός διευθυντής του στούντιο παραγωγής του Ζελίνσκι, το Kvartal 95.
Τώρα γερμανική εφημερίδα Die Welt έβαλε στο μικροσκόπιο και πάλι τις «μυστικές συμφωνίες» του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι μεταφέροντας ένα απόσπασμα από ένα νέο βιβλίο που υποδηλώνει ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να έχει φοροδιαφύγει στο εσωτερικό. Η εφημερίδα ανέφερε μέρη του «Zelensky A Biography» που ασχολούνται με υποτιθέμενες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο Ουκρανός ηγέτης. Λέει ότι το 2019, ο Zelensky διαπιστώθηκε πως είχε λογαριασμούς offshore στην Κύπρο και έρευνα του Slidstvo.info αποκάλυψε ότι ο πρώην κωμικός έχει εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στο Μπελίζ, συμπεριλαμβανομένης της «άγνωστης προηγουμένως» Maltex Multicapital Corp., στην οποία ανήκουν διαμερίσματα στο κέντρο του Λονδίνου αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία λέγεται επίσης ότι έχει λάβει συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια από τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoysky από το 2012. Ο Zelensky προφανώς μεταβίβασε τις μετοχές του σε αυτήν την εταιρεία σε έναν στενό φίλο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε. Αν και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο σκοπός πίσω από το σχέδιο, οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι ερευνητές υπέθεσαν εκείνη την εποχή πως ο Zelensky μπορεί να το χρησιμοποιούσε για να αποφύγει τους φόρους στην Ουκρανία ή ότι συμμετείχε σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον Κολομοΐσκι. Το απόσπασμα αναφέρει επίσης πως η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Offshore 95», το οποίο επικεντρωνόταν στις υποτιθέμενες σκοτεινές συναλλαγές του Zelensky που αποκαλύφθηκαν στα Pandora Papers, ακυρώθηκε στο Κίεβο την τελευταία στιγμή τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής του κινηματογράφου είχε προφανώς λάβει κλήση από την SBU, την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, αναφέρεται στο απόσπασμα, επικαλούμενο Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Μόνο χάρη στη δημόσια κατακραυγή η προβολή πραγματοποιήθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα, είπε. Παρά το γεγονός ότι αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Slidstvo.info, το γραφείο του Zelensky εξήγησε τον Οκτώβριο του 2021 πως «όλοι μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ειδικά στον τηλεοπτικό κλάδο» κατά τη διάρκεια των «χρόνων Γιανούκοβιτς», αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Ο Zelensky ισχυρίστηκε επίσης πως οι φορολογικές αρχές εξέταζαν τις συναλλαγές του «σχεδόν κάθε μέρα» εκείνη την εποχή, υπονοώντας ότι δε βρήκαν ποτέ παραβιάσεις. Αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά πως εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν είχε πράγματι πληρώσει όλους τους οφειλόμενους φόρους ανά πάσα στιγμή. Ένας δημοσιογράφος από το Slidstvo.info,
ωστόσο, προφανώς δεν ήταν ικανοποιημένος με την απάντηση του προέδρου και υποστήριξε την επόμενη μέρα πως και μόνο η ύπαρξη αυτής της υπεράκτιας εταιρείας έδειχνε το γεγονός ότι ο Zelensky δεν «εμπιστεύεται τη χώρα στην οποία δημιουργήσατε την επιχείρησή σας και για το οποίο είστε υπεύθυνοι».
«Θέλεις να κρύψεις κάτι και έχεις λόγο για αυτό», είπε.
Σύμφωνα με το βιβλίο, στις 27 Οκτωβρίου, η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του
Zelensky και δε βρήκε τίποτα παράνομο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: