Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ : ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ !!! [ video ]

Δώρα ζωής παίρνουν, εντός της ημέρας, δύο ασθενείς στο Ωνάσειο και στο Ιπποκράτειο, από την 21χρονη φοιτήτρια, που κατέληξε το πρωί της Κυριακής, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου νοσηλευόταν μετά από παράσυρση και εγκατάλειψη στην περιοχή της Καμάρας. Μετά την απόφαση των γονιών της 21χρονης να δωρίσουν τα όργανά της, ξεκίνησε η διαδικασία αφαίρεσης και αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.
Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της μεταμόσχευσης του ήπατος σε ασθενή στο Ιπποκράτειο, ενώ η καρδιά της ήδη βρίσκεται στο Ωνάσειο προκειμένου να γίνει η μεταμόσχευση σε ασθενή που ζει με τεχνητή καρδιά. Πριν λίγες μέρες, είχα πέσει πάνω σ’ αυτό το βίντεο....

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το θέμα κι αυτή είναι η βασική αιτία έλλειψης δοτών. Το να θυμόμαστε τη σημασία της δωρεάς οργάνων μία φορά τον χρόνο, τη μέρα που είναι αφιερωμένη σ’ αυτό, δεν έχει αποτέλεσμα. Η υπ’ αριθμόν δύο αιτία έλλειψης δοτών είναι η άρνηση των συγγενών και πολλοί δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας στο θέμα αυτό. Υπάρχει, βέβαια, κι ένα θέμα στο πόσο έγκαιρα δίνονται τα μοσχεύματα. Δεν είναι εύκολο να νιώσεις πώς είναι ένας γονιός να χάνει το παιδί του, τον συγγενή του, τον δικό του άνθρωπο. Ούτε μπορούμε να το φανταστούμε. Μόνο όσοι το πέρασαν ξέρουν.

Κι ούτε η λύση είναι ο διχασμός και να κουνάμε το δάχτυλο σε ανθρώπους που έχουν τον δικό τους πόνο. Δεν έχουμε δικαίωμα. Η λύση είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση. Να φτάνει καθημερινά, σταθερά κι αδιάκοπα όλη τη χρονιά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας η σημασία της δωρεάς οργάνων, το μήνυμα ότι η καρδιά του δικού σου ανθρώπου θα δώσει ανάσα σε κάποιον άλλον, κι αυτό θα δώσει ανάσα στους δικούς του ανθρώπους. Να σημειωθεί, δε, πως τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.
Στην επίσημη σελίδα του ΕΟΜ, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά λεπτομερώς. Καταλήγουμε πως η έλλειψη σωστής και συνεχούς ενημέρωσης είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα για να υπάρξει ευαισθητοποίηση και δράση. Πόσες διαφημίσεις, αναρτήσεις, ειδήσεις για ανάγκη αιμοδοσίας περνούν καθημερινά μπροστά από τα μάτια μας και τις προσπερνάμε; Πόσος φόβος έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών, που στ’ αφτιά του κόσμου μοιάζει κάτι επίπονο; Είναι μια απόφαση, λίγα λεπτά από τον χρόνο μας και ένας άνθρωπος θα πάρει ζωή.....
  tpp

Δεν υπάρχουν σχόλια: