Τα 80 χρόνια, από την νίκη του Κόκκινου Στρατού, στο Στάλινγκραντ, γιορτάζονται, σήμερα 2/2/2023 με κάθε επισημότητα.
Οι προτομές του Αρχιστράτηγου Στάλιν και των Στραταρχών Ζούκοφ και Βασίλιεφσκι, που ήταν οι εμπνευστές του σχεδίου "Ουρανός", για την καταστροφή της πολεμικής "ανίκητης" στρατιωτικής μηχανής του Χίτλερ, στο Στάλινγκραντ, τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Οι πολίτες της Ρωσίας, σχολιάζοντας, στην τελετή αποκάλυψης των προτομών, δήλωναν ότι "καιρός ήταν" και ζήτησαν την επαναφορά της ονομασίας της πόλης, σε μόνιμη βάση (σήμερα η πόλη μετονομάζεται, από Βολγκογκράντ, σε Στάλινγκραντ 9 φορές τον χρόνο).
Στο βιβλίο του Ζούκοφ, για τον Στάλιν, υπήρχε μία χειρόγραφη αφιέρωση: "Μετά από 50 χρόνια, τα ονόματά μας θα έχουν βομβαρδιστεί με λάσπη. Αλλά χρόνια αργότερα, η ιστορία θα βάλει τα πάντα στη θέση τους."
Ήταν η αφιέρωση του ίδιου του Στάλιν.
Αυτοί οι καιροί έρχονται!
Ο Βόλγας πηγάζει κάπου ανάμεσα στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, διασχίζει όλη τη δυτική Ρωσία στο διάβα του προς την Κασπία θάλασσα, όπου εκβάλει. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης. Είναι ο αγαπημένος ποταμός των Ρώσων. Ο ποταμός που ενέπνευσε τους καλλιτέχνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Έγινε μυθιστόρημα, ποίημα, τραγούδι, πίνακας ζωγραφικής. Αλλά και σύμβολο της θέλησης του Σοβιετικού Λαού. Στο διάβα του συναντά έντεκα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας. Σε μια απ’ αυτές, κοντοστέκεται. Φαίνεται σαν ο ρους του ποταμού να διακόπτεται. Είναι τέτοια η συνοχή της ιστορίας στον τόπο αυτόν που ο μεγάλος Βόλγας αποτιμά το πεπρωμένο. Εκεί που κάποτε ο Βόλγας «είχε μια όχθη μόνο».
Δεξιά από τον ποταμό, ένα τεράστιο μνημείο δεσπόζει στο τοπίο. Στην κορυφή του λόφου Μαμάγιεφ στέκει “Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί” κι υψώνει το ξίφος της 85 μέτρα ψηλότερα από το βάθρο που στέκει. Διακόσια σκαλοπάτια για να φτάσεις μέχρι το βάθρο της “Μητέρας”. Όσες και οι μέρες της Μάχης του Στάλινγκραντ. Κι από κάτω, τα ονόματα των νεκρών χαραγμένα στην πέτρα για την αιωνιότητα. Αντρών, γυναικών, παιδιών, γερόντων. Των Σοβιετικών πολιτών που πρόσφεραν τη ζωή τους για το μέλλον της ανθρωπότητας. Πάνω από ένα εκατομμύριο οι νεκροί. Κανείς δεν μετρά. Όλοι όμως θυμούνται. Κάθε κάτοικος του Στάλινγκραντ, κάθε μάνα, πατέρας, κάθε παιδί, συγγενής, φίλος ξέρει πού είναι χαραγμένο το όνομα του αγαπημένου του. Μπορεί να το βρει και με κλειστά μάτια.
Σαράντα έξι χιλιάδες κτίρια είχε το Στάλινγκραντ πριν επελάσουν οι φασιστικές ορδές. Τα σαράντα χιλιάδες από αυτά ισοπεδώθηκαν. Μετέβαλλαν την πόλη σε συντρίμμια. Η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν μια μάχη που έγινε μέσα στα ερείπια. Πρώτη γραμμή του πολέμου έγινε το κάθε κτίριο, το κάθε δωμάτιο, πολλές φορές ένας τοίχος ή ένα πάτωμα. Η πρώτη γραμμή βρισκόταν πίσω από κάθε σωρό ερείπια. Μέσα σε τρεις μέρες το κέντρο της πόλης άλλαξε χέρια 5 φορές. Το ίδιο και ο λόφος Μαμάγιεφ. Την απόσταση που κέρδιζαν η έχαναν κάθε φορά την μετρούσαν σε πτώματα.
Κι ανάμεσά τους το "Σπίτι του Παβλόφ". Πενήντα οκτώ μέρες άντεξαν κι οι 18 άντρες του Γιάκοφ Παβλόφ στον "Αλευρόμυλο" – το "Σπίτι του Παβλόφ", όπως έμεινε στην ιστορία, στην πλατεία της 9ης Ιανουαρίου, στον αριθμό 61. Αλλά το κτίριο δεν το παρέδωσαν.
Μια στενή λωρίδα γης 4x15 χιλιόμετρα διάσπαρτη από τέτοια σπίτια. Μπροστά, δεξιά κι αριστερά οι ναζιστές. Κι όμως, χώρεσε τόσους ήρωες! Πίσω ο Βόλγας. «Για μας δεν υπάρχει γη πίσω από τον Βόλγα…» ορκίστηκαν οι Σοβιετικοί. Κι ο Κόκκινος Στρατός αγκιστρώθηκε σ’ αυτή τη στενή λωρίδα γης, οργανώθηκε σε χιλιάδες μικρές ομάδες, οχυρώθηκε στα ερείπια κι ανάγκασε τους Γερμανούς σε μάχη «σώμα με σώμα». «Πόλεμο των αρουραίων» τον ονόμασαν οι Γερμανοί.
Κι όπως διατύπωνε ο Μάο-Τσε-Τουνγκ από την μακρινή Ανατολή:
«…Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί τα χνάρια του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την πτώση του».
Η νίκη στο Στάλινγκραντ επέφερε βαθιά κρίση στη Γερμανία και σ’ ολόκληρο το φασιστικό συνασπισμό. Το Ιαπωνικό στρατηγείο έπαψε να ελπίζει σε νίκη των Γερμανών και ακύρωσε τα σχέδιά του για επίθεση στην ΕΣΣΔ. Στις 9 Μαρτίου ο Μουσολίνι ζητά από τον Χίτλερ να κλείσει ειρήνη με την ΕΣΣΔ. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε στον Χίτλερ και το Βατικανό στις 25 Μαρτίου. Τρόμος κατέλαβε και τους φασιστικούς κύκλους της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Ο Αντωνέσκου, με επιστολή του στον Χίτλερ αποπειράται να σταματήσει τις αποστολές στρατιωτών για τη φασιστική Γερμανία.
Το κύρος της Σοβιετικής Ένωσης ανέβηκε κατακόρυφα στο αντιφασιστικό στρατόπεδο.
Η νίκη στο Στάλινγκραντ και η αντίστοιχη του Κουρσκ που την ακολούθησε, υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις ΗΠΑ-Αγγλίας να περιορίσουν τα σχέδιά τους και να εξετάσουν από κοινού με την ΕΣΣΔ τα σοβαρότατα διεθνή προβλήματα. Στις 19-30 Οκτωβρίου 1943 συγκαλείται στη Μόσχα η Συνδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Αγγλίας, όπου συμφωνήθηκαν πολλά μεταπολεμικά ζητήματα και προετοίμασε την πρώτη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών στην Τεχεράνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου