Προ εικοσαετίας, ο Ελβετικός Τύπος είχε βαφτίσει το
τρένο ETR-470, που εκτελούσε τη διαδρομή Μιλάνο - Ζυρίχη, «Pannenzug»,
δηλαδή τρένο των βλαβών, ενώ η ιστοσελίδα που κατέγραφε τα προβλήματά
του στα ιταλικά λεγόταν CessoAlpino, δηλαδή, σε κομψή μετάφραση, «αλπική
τουαλέτα». Δύο από τους γνώστες του τρένου αυτού, με τους οποίους
επικοινώνησαν η EFSYN.gr και το Investigate Europe στο πλαίσιο
πανευρωπαϊκής έρευνας για τους σιδηροδρόμους, δυσκολεύονται να πιστέψουν
ότι τα ETR-470 παρουσιάζονται τώρα ως το μέλλον της σιδηροδρομικής
σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Ένα αποκαλυπτικό Ρεπορτάζ γιά το πως προβληματικές αμαξοστοιχίες που οι Ελβετικοί
Σιδηρόδρομοι έστειλαν πριν χρόνια για "παλιοσίδερα", η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα
παρουσιάζει ως τα «νέα τρένα που θα βελτιώσουν την άνεση, την ασφάλεια και την ταχύτητα στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη».
Στην Ελλάδα, το ευρύ κοινό άκουσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρνει από την Ιταλία το «Ασημένιο Βέλος» και είδε ένα τρένο κατασκευής 2003, το ETR-485, να διανύει δοκιμαστικά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κατερίνη στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2019. Μετά από αυτή τη σύντομη βόλτα, το «Ασημένιο Βέλος» επέστρεψε στην Ιταλία και στη θέση του ήρθαν τρένα κατασκευής 1993-1996, τα ETR-470. Συμβουλή από την Ελβετία: «μακριά από τα τρένα αυτά», λέει στο Investigate Europe ο Βάλτερ Φίνκμπονερ, πρώην γραμματέας του Δ.Σ. της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και των ελβετικών σιδηροδρόμων που τη δεκαετία του 1990 είχε προμηθευτεί τις καινούργιες τότε αμαξοστοιχίες ETR-470 από την κατασκευάστρια Fiat Ferroviaria. «Προμηθευτείτε τρένα είτε δοκιμασμένα είτε νέα. Τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτή τη ζωή».
Ποιο ''Ασημένιο Βέλος'' λέτε λοιπόν βρε ξεφτιλισμένοι; Πήγανε και πήρανε και πανηγυρίζουν γι αυτό όσα ΜΜΕ το αναφέρουν, τα σαπάκια που τρόμαξαν να ξεφορτωθούν οι Ελβετοί και οι Ιταλοί επειδή ήταν μόνιμα χαλασμένα και το κόστος συντήρησης ήταν μεγαλύτερο από τα έσοδά τους, που το ένα πήρε φωτιά και κάηκε, που άλλα τρία τα διέλυσαν και τα χρησιμοποιούσαν ως ανταλλακτικά. Διαβάστε λοιπόν ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝΕ ΠΑΛΙ οι ξεφτίλες της Ευρώπης.
Αυτοκινητάμαξα σειράς ETR 470 ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η σειρά ETR 470 είναι υπό παραλαβή ηλεκτρικές αυτοκινητάμαξες υψηλών ταχυτήτων που θα λειτουργεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατασκευάστηκαν από την Ιταλική Fiat Ferroviaria και τέθηκαν σε λειτουργία από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 25 Μαρτίου 2021. (Λειτουργούσαν και παλαιότερα, για διαφορετικές εταιρείες.) Συνολικά, παράχθηκαν 9 μονάδες, αλλά σήμερα κυκλοφορούν μόνο 5.
Πριν την έλευσή τους στην Ελλάδα, εκτελούσαν υπηρεσίες υπό την ονομασία Frecciabianca.
Χαρακτηριστικά
Xωράνε συνολικά μέχρι 475 επιβάτες, ενώ διαθέτουν και εστιατόριο. Ο σχεδιασμός τους έγινε από την Ιταλική Giugiaro. Ήταν σχεδιασμένες για 3kV και 15kW, διέθεταν τέσσερις παντογράφους, ενώ διέθεταν και μηχανισμό ανάκλισης, μέχρι και 8 μοίρες.
Ιστορικό
Οι 9 αυτοκινητάμαξες κατασκευάστηκαν μεταξύ 1993 και 1996 και βρίσκονταν αρχικά στην ιδιοκτησία της Ελβετικής Cisalpino. Συνολικά, κόστισαν 16.85 εκ. ευρώ έκαστη. Λόγω της πολλαπλών βλαβών, αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης, οι ETR 470 έλαβαν πολύ άσχημη αποδοχή στην Ελβετία. Η τελική απόφαση για την απόσυρσή τους ελήφθη αφού ένα από αυτά κάηκε στις 17 Μαΐου 2009 στο Άμπρι.
Ο εκπρόσωπος της Ελβετικής Ένωσης Μεταφορών και Περιβάλλοντος τα χαρακτήρισε ως "μη άξια των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων", ενώ ο διευθύνων σύμβουλος των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων είπε ότι ήθελε να "τερματίσει αυτή τη φρίκη". Έτσι, το 2009, μεταφέρθηκαν στην Ελβετική SBB και την Ιταλική Trenitalia, με την κάθε μια να παίρνει 4 και 5 συρμούς αντίστοιχα.Τον Μάιο του 2011, η SBB ανακοίνωσε ότι τα 4 οχήματα που βρίσκονταν στην κατοχή της θα έβγαιναν από την κυκλοφορία το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, λόγω του εκσυγχρονισμού του τροχαίου υλικού της. Τον Απρίλιο του 2014 η αυτοκινητάμαξα 470.005 ακινητοποιήθηκε οριστικά και χρησιμοποιήθηκε για την παροχή ανταλλακτικών στους υπόλοιπους 3 συρμούς, έχοντας διανύσει 4.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρά την εκτενή αναζήτησή της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η SBB δεν κατόρθωσε να βρει κάποιον αγοραστή, ενώ η Trenitalia δεν διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια, γεγονός που οδήγησε στην διάλυση των 4 συρμών στις αρχές του 2016.
Οι υπολειπόμενοι 5 Ιταλικοί συρμοί, μετά την έλευση των νέων Ελβετικών αυτοκινηταμαξών, από το 2016 και μετά λειτουργούν υπό το όνομα Frecciabianca στην γραμμή Ρώμη-Ρέτζιο Καλαμπρία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, τέθηκαν σε πρόγραμμα
ανακατασκευής, που αφορούσε την αλλαγή από τα 15 kV του Ελβετικού
δικτύου, στα 25kV του Ελληνικού δικτύου. Πριν την έλευσή τους, δοκιμάστηκε στην Ελλάδα ένα ETR 485,
το οποίο ήταν παρεμφερές μοντέλο και συμβατό με την τάση των 25kV, αλλά
επειδή δεν ήταν σχεδιασμένο για το Ελληνικό δίκτυο εν γένει,
αποφασίστηκε αντ' αυτού οι δρομολόγηση των ETR 470, τα οποία αρχικά
αναμενόταν να έρθουν το 2019, με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης και
των δοκιμών στα συστήματα ασφαλείας ETCS (European Train Control
System).
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020, με το μηχανοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην
είναι ακόμη έτοιμο για να τις υποδεχτεί, η παραλαβή καθυστέρησε για το
καλοκαίρι του έτους μέχρι το τέλος του ή αρχές του επόμενου,
αλλά η παραλαβή καθυστέρησε κι άλλο, κι έτσι η πρώτη μονάδα ήρθε στις 18 Ιανουαρίου του 2021 στην Θεσσαλονίκη με δρομολόγιο από την Πιατσέντζα,
ενώ σταδιακά ήρθαν και οι υπόλοιπες και το πρώτο δρομολόγιο έγινε ανήμερα 25ης Μαρτίου του 2021 με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.....
Ποια είναι άραγε τα συμπεράσματα ώς τώρα από τις δοκιμαστικές διαδρομές του ETR-470 στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη; Μήπως, προκειμένου να απαλλαγεί από τις δυσκολίες συντήρησης και τα πιθανά προβλήματα του συστήματος ανάκλισης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα το απενεργοποιήσει, μειώνοντας την ταχύτητα του τρένου, όπως έχουν κάνει οι Πολωνικοί Σιδηρόδρομοι με τα δικά τους Pendolino; Τότε προς τι όλη αυτή η φασαρία περί «γρήγορων τρένων;»
«Για τα Pendolino», λέει ο Βάιμπελ, πρώην επικεφαλής των Ελβετικών Σιδηροδρόμων, «το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι καλή τύχη».
Μedia partners
BBC (Βρετανία), Tagesspiegel (Γερμανία), Mediapart (Γαλλία), Il Fatto (Ιταλία), Publico (Πορτογαλία), InfoLibre (Ισπανία), Republik (Ελβετία), Klassenkampen (Νορβηγία), Gazeta Wyborwska (Πολωνία), Trends (Βέλγιο), Telex (Ουγγαρία), «Εφημερίδα των Συντακτών» (Ελλάδα).
! Ενώ η πανευρωπαϊκή έρευνα του Investigate Europe και της «Εφ.Συν.» βρισκόταν σε εξέλιξη, συνέβησαν τα γεγονότα του χιονιά της 24ης Ιανουαρίου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επέτρεψε την κίνηση αμαξοστοιχιών παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά άφησε τους επιβάτες του IC-54 εγκλωβισμένους στο κρύο και το σκοτάδι επί ώρες, μετά έστειλε μια μηχανή προς διάσωση η οποία όμως τράκαρε το ακινητοποιημένο τρένο προξενώντας σοκ και τραυματισμούς. Η έρευνα του Investigate Europe και της «Εφ.Συν.» δείχνει ότι τα ζητήματα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι βαθύτερα και πολύ σοβαρά.
*Στην έρευνα συμμετείχαν 16 δημοσιογράφοι από 13 χώρες: Philipp Albrecht, Laure Brillaud, Lorenzo Buzzoni, Wojciech Cieśla, Ana Ćurić, Ingeborg Eliassen, Juliet Ferguson, Attila Kálmán, Νικόλας Λεοντόπουλος, Maria Maggiore, Sigrid Melchior, Leïla Miñano, Paulo Pena, Manuel Rico, Harald Schumann, Elisa Simantke.
wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου