Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΜΝΗΜΕΣ ''LEHMAN BROTHERS'' ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΑ. ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ''SILICON VALLEY BANK'' ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ !!! [ video ]


Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας έβαλε λουκέτο στην SVB Financial Group, θέτοντάς την σε καθεστώς διαχείρισης και θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες.

Η κρίση στην τράπεζα της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία κατά κύριο λόγο δανειοδοτούσε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), προκάλεσε αναταράξεις σήμερα στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020. Όπως αναφέρουν οι Financial Times είναι η τρίτη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers και της Washington Mutual.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».

 Βουτιά των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Η βύθιση της μετοχής της SVB είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενους κρυφούς κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 4,2% σήμερα μετά τη χθεσινή βουτιά 6,6%, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 καταγράφει σήμερα απώλειες σχεδόν 5%, οι οποίες έφτασαν στο 9,1% για τη Deutsche Bank και 6,1% για την HSBC.

Τα προβλήματα της αμερικανικής τράπεζας αναδεικνύουν τις πιθανές συνέπειες από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών καθώς μειώνουν την αξία των υφιστάμενων ομολόγων και συνεπώς η πώλησή τους μπορεί να γίνει μόνο με ζημιά από τις τράπεζες που μπορεί να αναγκασθούν σε μία τέτοια κίνηση, όπως η SVB.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων στις ΗΠΑ ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι Αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυνητικές (μη πραγματαποιημένες) ζημιές περίπου 620 δις. δολαρίων από τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του 2022.

Ωστόσο, ειδικοί στα τραπεζικά θέματα σημείωναν ότι τα ζητήματα της SVB είναι μοναδικά και....''δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα''.....

1 σχόλιο:

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ο Καπιταλισμός στο σημερινό υπερκορεσμένο ιμπεριαλιστικό του στάδιο δεν μπορεί, παρά να κάνει μια τεράστια καταστροφή κεφαλαίων με κάθε μορφή, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες και το κερασάκι τους, ο ουκρανικός πόλεμος, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η δυναμικότητα των σημερινών δυνάμεων παραγωγής είναι ασύλληπτη και δεν έχει καταμετρηθεί, ούτε υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό μέσα σε αυτή την καταστροφική παραζάλη. Κατ' αρχήν δεν πραγματοποιείται καν, καθώς οι ίδιες οι δυνάμεις παραγωγής αναλίσκονται συντριπτικά σε μη παραγωγικές δραστηριότητες και στην ίδια την αυτοκαταστροφή τους, καθοδηγούμενες από την άναρχη μονοπωλιακή καπιταλιστική αγορά. Οσοι ασχολούμαστε με την παραγωγή υλικών αγαθών εντυπωσιαζόμαστε κάθε μέρα με το πλήθος και την αποτελεσματικότητα των νέων εργαλείων, που εκτελούν επιμέρους εργασίες συχνά στο 1/100 του χρόνου, που χρειάζονταν πριν από μόλις λίγα χρόνια! Οσοι καταλαβαίνουμε λίγο από επιστήμες, ξέρουμε ότι αυτή η ίδια η παραγωγή των νέων παραγωγικών (=κοινωνικά χρησίμων-ωφελίμων) εργαλείων εκπροσωπεί πάλι ένα πολύ μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων της σημερινής ανάπτυξης των επιστημών, που κι αυτή είτε δεν αξιοποιείται είτε αναλίσκεται σε παραγωγή εργαλείων καταστροφής. Και επίσης η ίδια η ανάπτυξη των επιστημών κατευθύνεται στραβά σε άχρηστους κοινωνικά τομείς η και , ακόμη χειρότερα, σε επιβλαβείς.
Ετσι καταλήγουμε στο λεγόμενο "Τεχνολογικό Παράδοξο". Την διαπίστωση, δηλαδή, της αντίφασης ανάμεσα στην εκρηκτική άνοδο των δυνάμεων παραγωγής, ακόμη και σε αυτή την πραγματοποιούμενη ελλειμματική σε σχέση με τις δυνατότητές της, και στα μίζερα οικονομικά της αποτελέσματα, που συχνά παίρνουν και άμεσα κρισιακά χαρακτηριστικά.
Και όλη αυτή η καταστροφική παραζάλη εκλαμβάνεται η ερμηνεύεται από την κυρίαρχη ιδεολογία σαν "πρόοδος" και "ανάπτυξη".