Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

12 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944 : Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!! [ video ]

Πέμπτη 12 του Οκτώβρη 1944. Οι Γερμανοί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη κι ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα, ξεχύνεται στους Αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του. Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας.
Στην φωτογραφία οι ηθοποιοί Σπύρος Πατρίκιος (πατέρας του ποιητή Τίτου Πατρίκιου), Καίτη Ντιριντάουα και Μίμης Φωτόπουλος στην οδό Σταδίου. Και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ΕΑΜίτες ή ΕΠΟΝίτες αγωνιστές, είχαν βγει στους δρόμους, όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος, Αλέκα Παΐζη, Νίκος Τζόγιας, Τίτος Πατρίκιος, Βαγγέλης Γκούφας, Άλκη Ζέη, Γιώργος Σεβαστίκογλου, Δήμος Σταρένιος, Ολυμπία Παπαδούκα κ.ά.
Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Τεράστια πανό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ υψώθηκαν και τα συνθήματα για μια νέα Ελλάδα, λαοκρατική, περνούν σε όλα τα χείλη. Οι 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό είχαν πια τελειώσει.
Στις 9.45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη Γερμανική σημαία για να υψώσουν στη θέση της την Ελληνική.
Ένα ακόμη δείγμα της καλά εμπεδωμένης δεξιάς θεσμικής προπαγάνδας, είναι ότι η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα εισόδου της στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, αλλά όχι την απελευθέρωσή της.
Γιορτάζεται το «ΟΧΙ» του λαού, που καπηλεύτηκε ένας δικτάτορας αντί για την μέρα που ευοδώθηκαν οι αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους κατακτητές. Γαλανόλευκες, και κόκκινες σημαίες υψώθηκαν.
Παραδόξως, 79 χρόνια μετά η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη μέρα της απελευθέρωσής της, αλλά τη μέρα έναρξης του πολέμου, την 28η Οκτωβρίου.
Η χώρα που χρειάστηκε να φτάσει στη δεκαετία '80 για να αναγνωρίσει την εθνική αντίσταση και που δεν τιμώρησε ποτέ τους δωσίλογους και συνεργάτες των ναζί. Η χώρα που εξόρισε τους ανθρώπους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και όχι μόνο, που μόχθησαν για να την απελευθερώσουν, ακόμα δεν έχει το θάρρος να γιορτάσει την ημέρα αυτή της ελευθερίας. Η χώρα που μέχρι σήμερα αρνείται να επανορθώσει αυτό το τεράστιο ιστορικό λάθος.....

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της ΠΑΤΡΑΣ από τον ΕΛΑΣ, 4 Οκτώβρη ...



                          Με πληροφορίες από
ROSA

Δεν υπάρχουν σχόλια: