Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

''ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ'' ΣΗΜΕΡΑ 18/12 !!! [ video ]

Σήμερα, 18 Δεκεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε μιας και στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους», σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών για το 2023 τιμά την συνεισφορά των μεταναστών στις κοινωνίες στις οποίες εγκαθίστανται και αναφέρεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Οι Έλληνες διαχρονικά αναζητούσαν διέξοδο στη μετανάστευση. Το πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών έφυγε από το ελληνικό κράτος στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα μετά τη λεγόμενη ”σταφιδική κρίση”, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις Η.Π.Α. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικότερα το 1952, υπογράφηκε μεταναστευτική συμφωνία ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ελλάδα και έτσι Έλληνες άρχισαν να φεύγουν για τη μακρινή Ωκεανία.

Τη δεκαετία του 1970 κύματα μεταναστών από τη Μακεδονία και τη Θράκη αναζήτησαν εργασία στα εργοστάσια του Βελγίου και της Δυτικής Γερμανίας, ενώ τα χρόνια της οικονομικής κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Την ώρα που στην Ελλάδα η τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες έχει προκαλέσει ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς, υπάρχουν και «κάποιοι» που… ήδη πανηγυρίζουν.

«Αγκάπη μου, ζωή μου, καρντούλα μου, θησαυρέ μου… Τώρα πάει μπροστά. Ελλάδα πάει μπροστά», ακούγεται να λέει και προτρέπει σε όσους μετανάστες βρέθηκαν παράνομα στην Ελλάδα να μην φύγουν για τη Σουηδία. «Κύριο Μητσοτάκη ντώσει καρτιά, ξέρεις ντικό μας Πακιστανό πόσο καρούμενο είναι;», δηλώνει χαρακτηριστικά.

  • Δείτε το βίντεο… ντοκουμέντο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: