Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ''ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ'' ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ. Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΛΩΝΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!! [ video ]

Βόμβα στο τείχος αδιαφάνειας που έχει χτίσει η κυβέρνηση γύρω από το ΤΑΙΠΕΔ, θέτει με απόφασή της η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει έως τώρα να εκτελέσει διαγωνισμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους πλήθος φορέων του Δημοσίου σε καθεστώς μυστικότητας και χωρίς να δίνει στοιχεία δημοσιότητας για τον τρόπο που προχωρά στις αναθέσεις.

Όμως η ΕΑΔΗΣΥ δικαίωσε εταιρεία που προσέφυγε επειδή δεν της δίνονταν πληροφορίες για συγκεκριμένο διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε. Ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν δικαιώθηκε ούτε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η απόφαση (pdf ΕΔΩ)

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ιδρύθηκε στην εποχή των πρώτων μνημονίων με τον νόμο 3986 του 2011 και εξαρχής περιβλήθηκε με προνόμια μυστικότητας για τις διαδικασίες που θα ακολουθούσε. Ήταν όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποφάσισε να το θωρακίσει περαιτέρω ώστε να προχωρά εκείνο αντί άλλων φορέων στις αναθέσεις, προστατευμένο απέναντι στις ενστάσεις όσων ενδιαφέρονται να αναλάβουν έργα αλλά αποκλείονται. Με σειρά από νόμους, όπως εκείνοι για τις συμβάσεις «στρατηγικού χαρακτήρα» (4782,4799, 4842 του 2021), άνοιξε εν μέσω πανδημίας τον δρόμο για επενδύσεις σε περιοχές Natura, επέτρεψε την επίβλεψη ιδιωτών στα δημόσια έργα και αύξησε τα όρια για τις απευθείας αναθέσεις. Ήταν, άλλωστε, η εποχή που είχαν προκύψει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ η κυβέρνηση δεχόταν σφοδρή κριτική για τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Κάπως έτσι, αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει εκείνο την δημοπράτηση έργων «καθαρισμού των δασών» υπό την κωδική ονομασία Antinero.

Πρόκειται για έργα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μελετώνται και να εκτελούνται από την Δασική Υπηρεσία εάν αυτή δεν είχε αποψιλωθεί εντελώς από ειδικευμένο προσωπικό την τελευταία 25ετία αφού προηγουμένως της είχε αφαιρεθεί ακόμη και η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης. Στο επίσημο site του το ΤΑΙΠΕΔ διαφημίζει σε περίοπτη θέση τα συγκεκριμένα έργα. «ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ» διαλαλεί το σχετικό διαφημιστικό βίντεο που δείχνει από ψηλά καταπράσινα δάση και ανθρώπους με τρακτέρ να τα καθαρίζουν. «20 συμβάσεις ύψους 39.500.000», εξηγεί ακριβώς δίπλα ενώ παρακάτω, όποιος προσπαθήσει, θα καταλάβει ότι αυτές αφορούν τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους με αναθέσεις μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου 2022. Προφανώς πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα 80.000 στρέμματα είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων που έχουν αφεθεί επί χρόνια χωρίς διαχείριση και έρμαια της λαθροϋλοτομίας – ούτε και ότι στην τριετία 2021-2023 κάηκαν συνολικά 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Η Συνέχεια ΕΔΩ........datajournalists.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: