Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΡΑ : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ !!! [ video ]

Έντονη ανησυχία προκαλεί η δρομολόγηση της εγκατάστασης βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το εάν είναι σύννομη η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατ’ επέκταση εάν εξασφαλίζονται η υγεία εργαζομένων και πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος. Τουλάχιστον εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αρχικά υπήρξε αρνητική-απορριπτική απόφαση για τη μονάδα, η οποία ακυρώθηκε με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα είναι ένα από τα τρία εργοστάσια Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη και Πάτρα που έχει υποχρέωση να λειτουργήσει η χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτού του είδους των αποβλήτων, αλλά που θα πρέπει να διέπονται από πολύ αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας. Κι αυτό διότι η μη σωστή διαχείριση των τοξικών ρύπων, ιδίως αυτών που αεριοποιούνται από την καύση, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα νερά - διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων που, μπαίνοντας στους πόρους αναπνοής και την τροφική αλυσίδα, δηλητηριάζουν φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων δημόσιας και ατομικής υγείας, όπως καρκίνους, υπογονιμότητα, αλλεργίες, ανοσολογικές ανεπάρκειες. Συνεπώς, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στο εργοστάσιο και τη ΒΙΠΕ, των κατοίκων των όμορων περιοχών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αποκαλυπτική κατά την πορεία αδειοδότησης της μονάδας ήταν η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της μελέτης (21/12/2022) που, αν και θετική, περιλάμβανε πολυάριθμες αναλυτικές παρατηρήσεις για τις ελλείψεις της μελέτης και τη μη τεκμηρίωση της επάρκειας - ασφάλειας της μεθόδου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων.

Μεταξύ αυτών, επισημαινόταν ότι.....Η Συνέχεια ΕΔΩ.....efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: