Κυριακή 21 Απριλίου 2024

57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ !!! [ video ]

Από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου έχουν περάσει 57 χρόνια, αλλά ούτε οι πληγές έχουν κλείσει ούτε οι κίνδυνοι έχουν εξαφανιστεί. «Οι μεταδικτατορικές δημοκρατικές – κοινωνικές κατακτήσεις δεν αποτελούν παραχωρήσεις των κυβερνήσεων της ''μεταπολίτευσης'', αλλά είναι καρπός παρατεταμένων κοινωνικών αγώνων», τονίζει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). «Είναι ο λεγόμενος ''δικαιωματισμός'', όπως απαξιωτικά τον ονομάζουν οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι καθημερινά καταργούν εν ψυχρώ ιστορικές αλλαγές, - όπως η Δημόσια Δωρεά Παιδεία, που καθιερώθηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια, χάρη στους αγώνες του 114 και του 15% για την Παιδεία -, ή εμπορευματοποιούν το αναιμικό ΕΣΥ. Η άρνηση να αντιμετωπίσει κανείς με ειλικρίνεια τη σκοτεινή πλευρά της δικής του ιστορίας, στο όνομα της ''εθνικής συνοχής'' και της ''επούλωσης των πληγών'', επιτείνει τον ιστορικό αναλφαβητισμό, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Καθώς δίνει τη μάχη για το μέλλον, είναι υποχρεωμένη να ''πατάει'' στο έδαφος της ιστορικής αλήθειας και όχι σε όσα της σερβίρουν οι θεωρητικοί του ιστορικού αναθεωρητισμού και όλα τα ακροδεξιά μορφώματα, που υποδαυλίζουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία»
, επισημαίνει ο ΣΦΕΑ.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 : ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ !!! 

Πενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα μας την 21η Απριλίου του 1967 και το οποίο διήρκησε μέχρι τον Ιούλιο του 1974 οπότε και αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική Δημοκρατία. H ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» έτσι: Πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας. Πάνω σε αυτό το έδαφος, της καλλιεργούμενης άγνοιας και της αφασίας, της ιστορικής παραχάραξης και της μαζικού τύπου πολιτικής λοβοτομής, αναπτύσσονται  οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»…

Η μαύρη επέτειος αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει χούντα – στην Ελλάδα και οπουδήποτε στον κόσμο – που να μην είναι κυλισμένη στο αίμα της τρομοκρατίας, των δολοφονιών, στην αγριότητα των ανά τον κόσμο «ΕΑΤ – ΕΣΑ», στην ταξική βαρβαρότητα και στο βούρκο της διαφθοράς.

Με τον Αναγκαστικό Νόμο 5/1967, οι «Παπαδόπουλοι» φρόντισαν να υπερδιπλασιάσουν τον μισθό του πρωθυπουργού από τις 23.600 στις 45.000 δραχμές και των υπουργών και υφυπουργών από τις 22.400 στις 35.000 δραχμές. Αυτοί ήταν που κατέβασαν τα τανκς για να σώσουν την Ελλάδα από την «φαυλοκρατία»…

  • Ήταν τόσο «τίμιοι» και αντικομφορμιστές όσο και οι τρεις βίλες του Παπαδόπουλου: Μια στο Ψυχικό, μία την Πάρνηθα και μια Τρίτη το Λαγονήσι (η τελευταία ήταν προσφορά του Ωνάση).
  • Ήταν τόσο «πατριώτες» που – εκτός του μέγιστου εγκλήματος κατά της Κύπρου – το βοούν και οι ληστρικές συμβάσεις με «Litton», «Μακντόναλντ», «Τομ Πάππας» και «Ζήμενς» – πάντα η… «Ζήμενς».
  • Ήταν τόσο θεομπαίχτες που έφτασαν να βουτάνε λεφτά ακόμα και από το… παγκάρι! Γνωστή η ιστορία με την ανέγερση του «θαυματουργού» (καθότι… αόρατος) Ναού του Σωτήρος. Μόνο από εκεί, από έναν προϋπολογισμό ύψους 450 εκατομμυρίων, φαγώθηκαν τα 400…

Το συγκλονιστικό ηχητικό της ραδιοφωνικής αναγγελίας του πραξικοπήματος από το ραδιοσταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων

''Μετά την δύσιν του ηλίου πας κυκλοφορών θα πυροβολείται άνευ προειδοποίησεως''

Το ιστορικό

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 28η Μαΐου του ίδιου έτους, εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεώργου Παπαδόπουλου,

με τη συμμετοχή του ταξίαρχου των τεθωρακισμένων Στέλιου Παττακού και του συνταγματάρχη Νίκου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι αποκαλούσαν στη συνέχεια....''επανάστασην''.

Οι πραξικοπηματίες υποστήριζαν ότι η πράξη τους ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η αναρχία την οποία σχεδίαζαν αριστερές ομάδες. Υποστήριζαν μάλιστα ότι είχαν ατράνταχτες αποδείξεις των ισχυρισμών τους, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν.

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και τεθωρακισμένων στο κέντρο της Αθήνας και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία για τα επόμενα επτά χρόνια.

Στις 24 Ιουλίου 1974, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και απώλεια στήριξης από το εξωτερικό ανάγκασε το καθεστώς της χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο νωρίτερα, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Δηλαδή η "δημοκρατία τους" μπορεί να ''αλλάζει μορφές", ανάλογα τις συγκυρίες όπως μας ενημερώνει και η πρωθυπουργάρα μας! Μιλάμε για την πρωθυπουργάρα μιας κυβέρνησης η οποία έχει ως υπουργό Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη, υπουργό Αναπτεύξεως, τον Άδωνη Γεωργιάδη και (θου Κύριε...) υπουργό Υγείας, τον Αθανάσιο Πλεύρη του Κωνσταντίνου.

Βέβαια μιλάμε για τον πολιτικό, που το 2016, σε δηλώσεις του για την 25η Μαρτίου, είχε ισχυριστεί πως οι ήρωες του '21 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την «οικονομική προκοπή». Οι τρεις πρωταίτιοι της χούντας λοιπόν  Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια στη συνέχεια με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.....


Δεν υπάρχουν σχόλια: