Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ....''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ'' ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !!! [ video ]

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από τη Eurostat τα στοιχεία για το κατά κεφαλή ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «φιγουράρει» στην προτελευταία θέση της σχετικής κατάταξης. Πρόκειται για μια θλιβερή διαπίστωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη ρητορική που, ούτε λίγο ούτε ή πολύ, προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως το....''οικονομικό θαύμα'' της Ευρώπης. Χωρίς αιδώ ούτε φειδώ παραπληροφορούν συνειδητά φτιάχνοντας μια εικονική πραγματικότητα ευμάρειας, όταν ο Ελληνικός πληθυσμός σε ποσοστό περίπου 70% ασφυκτιά κάτω από την μπότα των πολιτικών Μητσοτάκη υπέρ των ολιγοπωλίων που έχουν φέρει τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας. Την ίδια ώρα που η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (κατά κεφαλήν ΑΕΠ), πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, ο «τσάρος» της οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ο πολιτικός που δεν έχει αφιερώσει σε εργασία ούτε μία ώρα και ας είναι 58 ετών προσπαθεί να πείσει ότι ζούμε στη χώρα με την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Περισσότερο ενδιαφέρον από τη στατιστική εικόνα του κατά κεφαλή ΑΕΠ σαν ποσοστό του μέσου όρου της ΕΕ για το 2023, έχει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αυτή φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα όπου μαζί με την Ελλάδα φαίνεται και η Βουλγαρία, η τελευταία χώρα στην ανωτέρω κατάταξη, και αποτυπώνεται η σύγκλιση.
Το πιο προβληματικό σημείο που αναδεικνύουν τα στοιχεία δεν είναι η χαμηλή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια, αλλά η στασιμότητα. Παρά το τέλος των μνημονίων και τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης που ακολούθησαν, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να καλύψει παρά μόλις μία μονάδα απόστασης από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο: από 66% το 2018 κατάφερε να φτάσει το 67% πέρυσι.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα από το 2019 και μετά καταγράφει υψηλότερο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης από τον μέσο όρο της ΕΕ (με εξαίρεση το 2020 που η ύφεση ήταν εντονότερη) η αδυναμία κάλυψης της απόστασης σε κατά κεφαλή όρους και μονάδες αγοραστικής δύναμης έχει δύο πιθανές εξηγήσεις. Είτε ο Ελληνικός πληθυσμός αυξάνεται πιο γρήγορα από τον Ευρωπαϊκό, είτε οι Ελληνικές τιμές αυξάνονται πιο γρήγορα από τις Ευρωπαϊκές.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: