Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!! [ video ]

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων ότι τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και οι νεαροί ψηφοφόροι συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την τάση. Σύμφωνα με έρευνα του Politico για τις πολιτικές προτιμήσεις των νέων σε πέντε χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Φινλανδία, οι νεότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν αντιμεταναστευτικά και αντισυστημικά κόμματα σε αριθμούς ίσους ή ακόμη και περισσότερους από τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους. Η μελέτη επισημαίνει όμως μια σημαντική διαφοροποίηση: οι νεαρές γυναίκες συχνά υποστηρίζουν κόμματα με αριστερό προσανατολισμό, ενώ τα κόμματα κατά της μετανάστευσης βρίσκουν περισσότερο ευήκοα ώτα μεταξύ των νεαρών ανδρών. Από σημαντική αποχή και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων συνοδεύτηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που θα καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία που εξανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Τα χαμηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα του των Φλαμανδών Φιλελευθέρων και Δημοκρατών «Open Vld», οδήγησαν στην «έξοδο» και τον Βέλγο πρωθυπουργό, Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Αύριο θα παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», ανακοίνωσε ο Ντε Κρο. Άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό Γερμανικό AFD, το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία, και επίσης το FPÖ στην Αυστρία, ενώ αντίθετα κάθοδο εκλογικών ποσοστών κατέγραψαν οι Πάσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι.

Στην Ισπανία, το VOX, το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία από το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Στις ηγεσίες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται υπερσυντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί. Και η λίστα διαρκώς μεγαλώνει. Κοιτάξτε γύρω στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και στη δύση, θα δείτε ακροδεξιά κόμματα να απολαμβάνουν μια αξιοσημείωτη άνοδο. Πριν από σχεδόν 25 χρόνια, όταν το ακροδεξιό κόμμα FPΟ του Γεργκ Χάιντερ στην Αυστρία συγκέντρωσε ένα πρωτοφανές εκλογικό ποσοστό, κοντά στο 27%, και εισήλθε στο κυβερνητικό συνασπισμό είχε προκληθεί διεθνής σάλος σε όλη την Ευρώπη. Διπλωματικές επισκέψεις ακυρώθηκαν και η χώρα περιθωριοποιήθηκε.
Όμως τώρα σε όλη την Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν σταθερά και επηρεάζουν τις πολιτικές κινήσεις. Πλέον έχουν εμφανιστεί και νέοι «συγκολλητικοί» παράγοντες: Οι πόλεμοι πολιτισμών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η άρνηση της κλιματικής κρίσης κ.α. Η απήχηση της ακροδεξιάς έχει ενισχυθεί περαιτέρω από την κρίση του κόστους ζωής, από την ταχεία και συγκεχυμένη κοινωνική και ψηφιακή αλλαγή και ασφαλώς από την αυξανόμενη δυσπιστία προς το ίδιο το κυρίαρχο σύστημα. Η άνοδος της ακροδεξιάς συνέπεσε με την παρακμή και ενός συγκεκριμένου είδους σοσιαλδημοκρατίας και ''Αριστεράς'' του σαλονιού. Έτσι πολλά ακροδεξιά κόμματα φαίνονται τώρα σαν μια λογική ψήφος για πολλούς που στο παρελθόν θα ψήφιζαν μια λαϊκίστικη, προστατευτική ''Αριστερά''. Η ακροδεξιά απευθύνεται στους ατομικούς και πολιτιστικούς φόβους των ανθρώπων, αυτά τα στοιχεία βοηθούν την ακροδεξιά να φαίνεται πιο mainstream....

Δεν υπάρχουν σχόλια: