Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η ''VOLKSWAGEN'' ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !!! [ video ]

Από το Βερολίνο του Χίτλερ μέχρι την καγκελαρία του Σόλτς και από την Αμερική του Ρούζβελτ μέχρι τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των αναπτυγμένων κρατών γίνονταν καθρέφτης των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Η Volkswagen, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» σε εργοστάσιά της στη Γερμανία. Όπως μεταδίδει το Bloomberg το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών στην εταιρεία, ενώ εφόσον πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει ακόμη ένα και ιδιαιτέρως σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Η Γερμανική εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μετακίνηση της παραγωγής είναι «μια από τις διαθέσιμες επιλογές για αυτήν μεσοπρόθεσμα, εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου διαρκέσουν πολύ περισσότερο αυτόν τον χειμώνα». Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές στον τομέα της ενέργειας και η αστάθεια στις αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια παραγωγή της. Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως απάντηση στις Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες στη Γερμανία. Εάν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν επαναληφθούν, η VW αναμένει ελλείψεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2024. Σημειώνεται ότι κατά τη 87χρονη ιστορία της εταιρείας, η Volkswagen δεν έχει βάλει «λουκέτο» σε εργοστάσιά της στην πατρίδα της, τη Γερμανία και εφόσον προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τα ισχυρά συνδικάτα εργαζομένων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Oliver Blume ανέφερε ότι «Το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο σκληρό καθώς νέοι παίκτες εισέρχονται στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «Η Γερμανία ως επιχειρηματικός προορισμός παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη υστέρηση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα». Η VW απασχολεί περίπου 650.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν 300.000 στη Γερμανία. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν οφείλεται σε μια ομάδα ανήθικων χρηματιστών (όπως του Martin Shkreli που ανέβασε πρόσφατα την παγκόσμια τιμή των φαρμάκων για το AIDS), αλλά πηγάζει από τους πυλώνες της βιομηχανικής παραγωγής.
Ο μύθος της καλής, πραγματικής οικονομίας που θα ανθήσει και πάλι μόλις απομακρύνουμε τα ζιζάνια της χρηματιστικοποιημένης οικονομίας (μύθος στον οποίο στηριζόταν εδώ και χρόνια και μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής) καταρρίπτεται με κρότο.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: