Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

4 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944. Η 80η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ !!! [ video ]

Ο Δήμος Πατρέων τιμά, σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Μετά την δοξολογία, που έγινε στις 10.30 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, διοργανώθηκε εκδήλωση, στις 11 το πρωί, στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων Αγωνιστών της Αντίστασης, στα Ψηλά Αλώνια με ομιλία και καταθέσεις στεφάνων και στη συνέχεια επίσκεψη στο Καταφύγιο.
Το ιστορικό καταφύγιο της Πάτρας που βρίσκεται κάτω από τα Υψηλά Αλώνια είναι και φέτος ένα από τα σημεία αναφοράς των εκδηλώσεων καθώς αποτελεί «ζωντανό κύτταρο ιστορικής μνήμης» το οποίο το 2020 έγινε επισκέψιμο από το Δήμο.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ξενάγησε μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας, πολίτες και εκπροσώπους των αρχών της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στους χώρους του καταφυγίου εκτίθενται μοναδικής ιστορικής σημασίας αρχειακό και επετειακό υλικό που φιλοξενείται εκεί, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δεινά της κατοχής και την απελευθέρωση.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το Παράρτημα Πάτρας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Παραδόξως, 80 χρόνια μετά η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη μέρα της απελευθέρωσής της, αλλά τη μέρα έναρξης του πολέμου, την 28η Οκτωβρίου.
Η χώρα που χρειάστηκε να φτάσει στη δεκαετία '80 για να αναγνωρίσει την εθνική αντίσταση και που δεν τιμώρησε ποτέ τους δωσίλογους και συνεργάτες των ναζί. Η χώρα που εξόρισε τους ανθρώπους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και όχι μόνο, που μόχθησαν για να την απελευθερώσουν, ακόμα δεν έχει το θάρρος να γιορτάσει την ημέρα αυτή της ελευθερίας. Η χώρα που μέχρι σήμερα αρνείται να επανορθώσει αυτό το τεράστιο ιστορικό λάθος. Δείτε το ιστορικό ΕΔΩ.....

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της ΠΑΤΡΑΣ από τον ΕΛΑΣ, 4 Οκτώβρη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: