Στις αρχές Σεπτεμβρίου, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες έπληξαν περιοχές στο Νότιο Μαρόκο -Τάτα, Τιζνίτ, Ερατσίντια, Τινγκίρ, Ταγκουνίτη, Τατζαρίν, Ταρουντάν, Ζαγκόρα - και οι εικόνες της καταστροφής - διαδέχονται εκείνες του φονικού σεισμού του 2023 - έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Ο πρωτοφανής κατακλυσμός προκάλεσε
τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων – αριθμός που μάλλον είναι
μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί είναι ακόμα και σήμερα οι αγνοούμενοι.
Καταστράφηκαν 56 σπίτια και 110 δρόμοι, ενώ σοβαρές ήταν οι ζημιές που υπέστησαν τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το αποτύπωμα που άφησαν πίσω τους οι αιφνίδιες και σπάνιες βροχοπτώσεις σε ένα από τα άνυδρα μέρη της Γης.
Η έρημος Σαχάρα γέμισε με νερό. Πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν λίμνες και να γεννηθούν νέες οάσεις ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους. Μπορεί οι εικόνες από την έρημο που διασχίζει το μικρό χωριό Μερζούγκα στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, να είναι εντυπωσιακές -μοιάζουν σαν να είναι προϊόν AI-, προκαλούν ωστόσο τεράστια ανησυχία.
«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχε να πέσει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στη Σαχάρα και στο Μαρόκο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της χώρας της Βόρειας Αφρικής, τονίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένα στην έρημο του Νοτιοανατολικού Μαρόκου δεν είναι καθόλου σύνηθες, αλλά εξαιρετικά σπάνιο να βρέξει στα τέλη του καλοκαιριού.
Η μαροκινή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι βροχοπτώσεις δύο συνεχόμενων ημερών τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 250 χιλιοστόμετρα βροχής ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Τάτα, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Στον Ταγκουνίτη, χωριό περίπου 450 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστόμετρα βροχής μόλις σε ένα 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κοινότητες της ερήμου, όπου συχνάζουν αρκετοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαχάρα, τζιπ 4×4 κινούνταν μέσα από τις λακκούβες και οι κάτοικοι παρακολουθούσαν τη σκηνή με δέος.
Τέτοιου είδους κατακλυσμικές βροχοπτώσεις, οι μετεωρολόγοι τις αποκαλούν εξωτροπικές καταιγίδες, οι οποίες έχουν πράγματι την ισχύ να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής που πλήττουν όχι μόνο για τους επόμενους μήνες, αλλά και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον Youabeb, αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης συσσώρευσης υγρασίας στον αέρα....
oneman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου