Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΔΝΤ : Η ΡΩΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΕΘΝΗ !!! [ video ]


Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,2% το 2024, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση, World Economic Outlook, υπερβαίνοντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ 2,7%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0,5%, τη Γερμανία 0,2% και τη Γαλλία 0,7%. «Η πρόβλεψη είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022» σχολιάζει το CNBC.
Μέχρι και ο Ντόναλντ Τραμπ, o Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την Γερμανία ως παράδειγμα προς αποφυγή, για την οικονομική καθίζηση που έχει υποστεί λόγω του γεγονότος ότι προσπάθησε να αντικαταστήσει το Ρωσικό φυσικό αέριο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Φλόριντα. «Αυτοί (σ.σ. η Γερμανία) γέμισαν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, και δεν φύσαγε και τόσος πολύς αέρας», είπε σαρκαστικά. «Κι αν συνέχισαν αυτή τη διαδικασία, η Γερμανία τώρα μάλλον θα έχει χρεοκοπήσει», πρόσθεσε. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και τα διάφορα παράθυρα στις κυρώσεις, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές τιμές αργού, κρατούν γεμάτα τα ταμεία της. Η Ρωσία εξάγει με επιτυχία πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές, παρακάμπτοντας το ανώτατο όριο τιμών που έχει θέσει η Δύση, παραδέχτηκε το ΔΝΤ.
«Το Ρωσικό πετρέλαιο, που εξάγεται κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο των τιμών που είχαν θέσει οι G7 για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους», ανέφερε σε έκθεσή του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η έκπτωση ανά βαρέλι Ρωσικού πετρελαίου σε σύγκριση με την τιμή του αργού Brent είναι 15-20 δολάρια.
Η έκθεση του ΔΝΤ είναι άλλο ένα ακόμα παράδειγμα για το μέγεθος της αποτυχίας των δυτικών κυρώσεων ως προς το Ρωσικό πετρέλαιο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε στο CNBC «Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται και η κατανάλωση μειώνεται. Και κάπως έτσι έμοιαζε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης», πρόσθεσε. Έχοντας ξεκινήσει την πέμπτη θητεία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, με αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και τις δημόσιες υποδομές. Σήμανε επίσης ότι οι φόροι σε μεγαλύτερες εταιρείες και πλουσιότερα άτομα θα αυξηθούν.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με τη σύνοδο των BRICS στο Καζάν να αποδείξει πως η Ρωσία εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή παρά τις δυτικές κυρώσεις και την συνακόλουθη περιθωριοποίηση της εγχώριας οικονομίας. Οι BRICS αναλογούν στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Βέβαια, η Κίνα αναλογεί στο ήμισυ της οικονομικής ισχύος των BRICS, ενώ μαζί με την Ινδία αποτελούν πολύτιμους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενδεικτικό είναι πως στο Καζάν ταξίδεψε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίπινγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι. Ένα από τα βασικά ζητήματα συζητούν τις BRICS χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κοινό έδαφος είναι η απεξάρτηση τους από το δολάριο που παραμένει διαχρονικά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η ανάπτυξη δικτύου με εμπορικές τράπεζες ώστε να πραγματοποιούνται συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, πάνω από 30 κράτη έχουν εκφράσει την θέληση τους να ενταχθούν στους BRICS, αν και επισήμανε πως είναι σημαντικό η όποια επέκταση να γίνει ισορροπημένα.
«Θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και Ανατολής για την ενίσχυση των επαφών με τους BRICS.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια ισορροπία και να αποτραπεί η μείωση της αποτελεσματικότητας των BRICS»
, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν και «οι οξείες περιφερειακές συγκρούσεις» σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
».
Ο Yuri Ushakov, σύμβουλος του Putin σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε ότι η περαιτέρω επέκταση των BRICS θα πρέπει να λάβει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, τονίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί μια λίστα με 13 χώρες για πιθανή ένταξη για την ώρα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: