Η Πάτρα, αν και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, φαίνεται να μένει εκτός σχεδίων για την κατασκευή μετρό, και οι λόγοι πίσω από αυτό είναι πολλοί. Ο πληθυσμός της, περίπου 200.000 κάτοικοι, θεωρείται μικρός για να δικαιολογήσει το τεράστιο κόστος ενός τέτοιου έργου. Σε αντίθεση, Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες καθημερινά, καθιστώντας το μετρό αναγκαίο εργαλείο στις συγκοινωνίες τους. Επιπλέον, οι αποστάσεις στην Πάτρα, τόσο στο κέντρο όσο και προς τις περιφέρειές της, είναι συγκριτικά μικρές σε σχέση με τις τεράστιες διαδρομές που καλύπτουν τα μετρό της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται δε ότι στο μακρινό 1902 το Τραμ Πατρών ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα και στην Πάτρα. Ήταν σύστημα αστικής συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς από τις 5 Απριλίου 1902 έως τις 8 Μαρτίου 1917. Ήταν εξ αρχής ηλεκτροκίνητο, τα υπόλοιπα ως τότε ήταν ιππήλατα ή ατμήλατα.
- α) Η πρώτη, της Κάτω Πόλης, ξεκινούσε από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε κατα μήκος την οδό Αγίου Ανδρέου και τερμάτιζε στις Ιτιές. Το μήκος της ήταν 5,3 χλμ.
- β) Η δεύτερη διαδρομή, της Άνω Πόλης, ξεκινούσε και αυτή από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε την οδό Αγίου Ανδρέου και έστριβε στην οδό Δ. Γούναρη, ακολούθως στην οδό Αγίου Γεωργίου και Π.Π. Γερμανού και τερμάτιζε στην πλατεία Ταμπαχάνων. Το μήκος της ήταν 1,7 χλμ.ΤΣΙΜΕΝΔΩΝΗ !!! Η Λίνα Μενδώνη ως υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραβρέθηκε, ως ήταν φυσικά στα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Αλλά και πριν 20 και πλέον χρόνια ήταν παρούσα με όλους τους επίσημους, καθότι η ίδια γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη, στα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας. Μετρό για μετρό δέν έχει αφήσει αυτή ή Μενδώνη.Εγκαινίασε το μετρό Πνύκα, Κάτω Πατήσια επί Κλεισθένη.Εγκαινίασε το μετρό Μοναστηράκι, Χάνι τής Γραβιάς επί Καποδίστρια.Εγκαινίασε το μετρό Πειραιάς, Κηφισιά επί Σημίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου