Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, σπούδασε στο τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Η κυρία Σακελλαροπούλου προέρχεται από δικαστική οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπήρξε µέλος της σύνθεσης του Ειδικού δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά. Αρκετά χρόνια αργότερα, η κόρη του Αικατερίνη βρέθηκε στην ίδια θέση καθώς ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και του Swissleaks και την αφαίρεση των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα, με τα γνωστά αθωωτικά αποτελέσματα.
Έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεσμευόταν για εξορθολογισμό των υπηρεσιών στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στις 11 Απριλίου 2020 ανακοίνωνε επίσημα ότι «σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της Προεδρίας με στόχο την σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής γνωστοποιούσε ότι «εισάγεται, με προεδρικό διάταγμα, ο θεσμός των άμισθων ειδικών συμβούλων» με «πρόσωπα υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας, χωρίς να επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος το Δημόσιο». Τέσσερα χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της προέδρου, τα κοστολόγια της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι σημαντικά αναβαθμισμένα. Οι Data Journalists ερεύνησαν την εξέλιξη των δαπανών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έργο όχι εύκολο αφού τα εξοδολόγια και τα όποια κόστη δεν αναρτώνται στην «Διαύγεια», όπως θα περίμενε κανείς και όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες οικονομικές ενέργειες του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση δημοσιοποιήσεων, πλην των νομοθετικών και προεδρικών διαταγμάτων. Η όποια ακτίνα διαφάνειας εντοπίζεται μόνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπου από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία διαπιστώνεται μια δραματική αύξηση των προϋπολογισμών για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά 35% στην θητεία της νυν προέδρου. Βάσει αριθμών, η πρωτοβουλία περί εξορθολογισμού των δαπανών, δεν απέδωσε. Συγκεκριμένα, το 2019 ο προϋπολογισμός της Προεδρίας ανερχόταν στα 3,4 εκατ. ευρώ, στα ίδια ακριβώς επίπεδα με αυτά του 2018. Από το 2020, που ανέλαβε η Κ. Σακελλαροπούλου, οι δαπάνες αυξάνονταν σχεδόν κάθε χρόνο, με συνέπεια να φτάσουν για το 2024 στα 4,6 εκατ. (+35%).- 2019: 3,4 εκατ.
- 2020: 3,7 εκατ.
- 2021: 3,8 εκατ.
- 2022: 4,4 εκατ.
- 2023: 4,2 εκατ.
- 2024: 4,6 εκατ.
Οι δαπάνες, η έξτρα επιβάρυνση για την ασφάλεια και η υλοποίηση του προϋπολογισμού
Στην υλοποίηση του προϋπολογισμού οι διαφορές είναι παρόμοιες. Το 2019 ο απολογισμός εξόδων ανήλθε στα 3,2 εκατ. ευρώ, με ένα ποσό να μένει αδιάθετο όπως και τις επόμενες χρονιές. Μέσα στην επόμενη τριετία και μέχρι το 2022 έφτασε τα 4,1 εκατ., μια διαφορά 28%. Για το έτος 2023, όπως και για το 2024 που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουν εκδοθεί τα επίσημα στοιχεία. Εκτιμάται, ότι όπως συνέβη και στον προϋπολογισμό, η αύξηση δαπανών θα κυμανθεί τελικά στο 30-35% μέχρι το 2024 ή λίγο υψηλότερα. Η μεγαλύτερη αύξηση στον προϋπολογισμό έγινε το 2022, όταν οι παροχές στους εργαζόμενους από 2,7 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθαν στα 3,3 εκατ ευρώ.
Έξτρα κόστος για την ασφάλεια
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το σύνολο του προσωπικού κυμαίνεται στα 130 άτομα, ενώ εκτός προϋπολογισμού Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι οι δαπάνες για την Υπηρεσία Προστασίας της ΠτΔ που επιβαρύνουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πρόκειται για ένα επιπλέον εξοδολόγιο που έχει αναβαθμιστεί κατά 50% μεταξύ 2021 και 2024, από τις 100.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ ετησίως. Η Συνέχεια ΕΔΩ......datajournalists.co.ukΟι ΠτΔ πρέπει να κάνουν 3 πράγματα:
1.Να έχουν ενσυναίσθηση για το λαό μας τον τυραννισμένο και ΔΕΝ έδειξε ενσυναίσθηση η Πρόεδρος αυτή ούτε στα Τέμπη
2.Να έχει πατριωτική στάση και να μη λέει ''ΔΕΝ ακούσαμε τα καλώδια που σερνόντουσαν σε Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ή ότι τα έφερε ο άνεμος''
3.Ιδιαίτερα η συγκεκριμένη που ήταν Δικαστικός, ΔΕΝ θα έπρεπε να αφήνει απαρατήρητη την παραβίαση του κράτους Δικαίου όπως υποκλοπές και πολλά άλλα.
Και στα 3 βασικά της καθήκοντα ΔΕΝ ανταποκρίθηκε.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου