Με την πλάτη στον τοίχο είναι η κυβέρνηση, καθώς η κοινωνική οργή για τις πρακτικές συγκάλυψης της κυβέρνησης σε ότι αφορά το έγκλημα των Τεμπών, την έχει φέρει σε πολιτικό αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο τις τελευταίες μέρες γαλάζια στελέχη προχωρούν σε προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε ο Άδωνης Γεωργιάδης το Σάββατο στο Mega, όπου, αφού είπε «ότι θα φωνάζω».
Συμπλήρωσε ότι «θέλω στον ΝΔκράτη που με βλέπει, να του πω με ειλικρίνεια ότι δεν έχει υπάρξει καμία συγκάλυψη και όπου βρίσκεστε, σε παρέες, καφενεία, στη δουλειά σας, στους φίλους σας, όταν θα σας λένε ''έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκάλυψη'', να αντιδράτε με οργή γιατί είναι προσβλητικό για την παράταξή μας». Ο Μάκης Βορίδης έγινε ο πρώτος υπουργός που έθεσε ξεκάθαρα και δημοσίως στο «στόχαστρό» του τη Μαρία Καρυστιανού. «Δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο», είπε, «για τις πολιτικές της απόψεις» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Να τη δικάσουμε τότε, βρε.



Η δημοκρατία, μας λένε, είναι το πολίτευμα όπου η βούληση του λαού αποτελεί τον υπέρτατο κανόνα. Οι εκλογές, υποτίθεται, είναι η απόλυτη έκφραση αυτής της βούλησης, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η λαϊκή ετυμηγορία ισχύει μόνο όταν εξυπηρετεί την ίδια. Όταν στις εκλογές το 41% των πολιτών έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να σχηματίσει πλειοψηφία στη Βουλή, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Η δημοκρατία μίλησε, ο λαός επέλεξε, σεβαστείτε την απόφαση των πολιτών». Και πράγματι, η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την εκλογική της νίκη για να νομιμοποιήσει κάθε της κίνηση. Από τις οικονομικές πολιτικές μέχρι την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων. Όμως, όταν σχεδόν το 80% των πολιτών δηλώνει ότι θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την τραγωδία στα Τέμπη, ξαφνικά αυτή η ίδια λαϊκή βούληση μετατρέπεται σε «παραπλανημένη μάζα», η οποία δεν ξέρει τι λέει. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν – και είναι πολλές – ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βλέπει συγκάλυψη στην υπόθεση, απορρίπτονται με επιχειρήματα όπως «δεν σημαίνει ότι οι πολλοί έχουν πάντα δίκιο» και «η έννοια της συγκάλυψης είναι προσβλητική».
Τέμπη: Δημοκρατία αλά καρτ
Πώς γίνεται, λοιπόν, η λαϊκή βούληση να έχει αξία μόνο όταν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, αλλά να αγνοείται όταν καταδικάζει τις πράξεις της;
Πώς γίνεται η δημοκρατία να λειτουργεί τέλεια όταν ο λαός ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, αλλά να μετατρέπεται σε «παραπληροφόρηση» όταν απαιτεί δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς των Τεμπών;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου