Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΕΠΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!! [ video ]

Στη Γερμανία στέλεχος εταιρείας κολοσσού στον κλάδο της αιολικής ενέργειας έχει καταδικαστεί από το 2015 ως αποδέκτης μίζας για έργο που είχε αναλάβει στην Ελλάδα το 2009. Στην Ελλάδα, το γερμανικής καταγωγής στέλεχος μαζί με ακόμη τέσσερις Έλληνες εμπλεκόμενους, δικάζονται 16 χρόνια μετά, μόνο για το αδίκημα της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία κατά περίπτωση, καθώς όταν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά, τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας είχαν παραγραφεί με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Η υπόθεση αφορά σε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων που υπεγράφη το 2009 μεταξύ του γερμανικού κολοσσού Enercon και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) με υπεργολάβο την ελληνική εταιρεία Prenecon η οποία είχε αναλάβει την υλοποίηση έργων πολιτικού μηχανικού, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης. Ωστόσο, η σύμβαση φέρεται να ήταν υπερκοστολογημένη κατα 6,115 εκατ. ευρώ, όπως προέκυψε από την έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 δικάζονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πέντε πρόσωπα για την συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστές ελληνικές και γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην επικεφαλής διαχείρισης έργων της μητρικής Enercon, Πέτερ Ρούσενμπαουμ, πρώην στέλεχος της ελληνικής Enercon, πρώην διευθυντής αιολικής Ενέργειας της ΔΕΗΑΝ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ελληνικής εταιρείας Prenecon και ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της Enercon στην Ελλάδα.

Τα αδικήματα τα οποία βαρύνονται είναι σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και συνέργεια. Οι Data Journalists ξετυλίγουν το «κουβάρι» της συγκλονιστικής υπόθεσης που ξεκίνησε να απασχολεί ταυτόχρονα τόσο τις ελληνικές όσο και τις γερμανικές, εισαγγελικές αρχές από το 2011.

Η αμαρτωλή σύμβαση του 2009

To Φεβρουάριο του 2009 τα στελέχη της γερμανικής Enercon και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν κάθε λόγο να χαμογελούν. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση εννιά αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 35,10 MW. Η Enercon είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει, παραγάγει και λειτουργήσει περισσότερες από 32.000 ανεμογεννήτριες σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Τα πάρκα επρόκειτο να κατασκευαστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών η Κατταβιά της Ρόδου, το Σκαλοχώρι της Λέσβου, δύο περιοχές στο Ρέθυμνο, τον Άγιο Σώζοντα στη Λήμνο, το Πυθαγόρειο της Σάμου κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το παραπεμπτικό βούλευμα, η συγκεκριμένη σύμβαση υπεγράφη «κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης». Ειδικότερα, η προσφορά της Enercon περιείχε και την προσφορά της υπεργολάβου, Prenecon για την υλοποίηση των έργων πολιτικού μηχανικού. Δηλαδή την κατασκευή «θεμέλιων δρόμων, και χώρων για την τοποθέτηση των μηχανημάτων γύρω από τα εννέα αιολικά πάρκα».

Κατά το κατηγορητήριο, η προσφορά της Prenecon ήταν «υπερτιμολογημένη». Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των έργων Πολιτικού Μηχανικού ανέρχονταν σε 15,530 εκατ. ευρώ καθαρά, ενώ «το δίκαιο και εύλογο τίμημα ανέρχονταν για τα εννέα αιολικά πάρκα στο ποσό των 5,788 εκατ. ευρώ». Εάν σε αυτά προστεθεί και το περιθώριο του κέρδους τότε το συνολικό τίμημα δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 7,055 εκατ. ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιλογή της Prenecon ως υπεργολάβου έγινε με απευθείας ανάθεση, κάτι που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνιστά «παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης».

Δηλαδή, η Enercon όφειλε να λάβει προσφορές από τουλάχιστον τρεις μειοδότες και να επιλέξει ως υπεργολάβο αυτόν που θα υπέβαλε την συμφερότερη προσφορά.

Το Νοέμβριο του 2009, καταρτίστηκαν οι σχετικές συμβάσεις υπεργολαβίας για την υλοποίηση έργων στα αιολικά πάρκα που επρόκειτο να κατασκευαστούν. Παρά το γεγονός ότι η «Prenecon στερούνταν της αντίστοιχης εμπειρίας στην εκτέλεση αντίστοιχων έργων» ήταν αυτή που.....               Η Συνέχεια ΕΔΩ.....datajournalists.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: