Αναδημοσιεύουμε από την kathimerini.gr το δημοσίευμα με τίτλο «Το σχέδιο για “παγκάρι.gr”» (της Δ. Αντωνίου) και αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την «ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος», όπως και τη συνέχεια που έδωσε η kathimerini.gr, με νέο δημοσίευμα χτες.
Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Παρακολουθούμε το θέμα θα σας ενημερώνουμε, διότι έχει, θα λέγαμε, ένα «άγιο ενδιαφέρον»…
Πριν από περίπου τρία χρόνια στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος έφτασε μια πρόταση, η οποία αφορούσε τη διερεύνηση των προθέσεων της Ιεραρχίας έναντι πρότασης για δωρεά μετοχών μιας υπό σύσταση τράπεζας. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, η ίδρυση μιας ψηφιακής τράπεζας με μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος είναι προ των πυλών.
Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι τον Μάιο, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η λειτουργία της τράπεζας. Τι βάζει η Εκκλησία σε αυτό το εγχείρημα ώστε να είναι μέτοχος; Το πολύ ισχυρό brand name που διαθέτει. Εκείνοι που συνέλαβαν την ιδέα προσδοκούν ότι η εμφάνιση μιας τράπεζας που θα έχει ευθεία αναφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει απήχηση. «Η Εκκλησία είναι πρωτίστως ιδέα. Ακόμη και στα οικονομικά. Θα ακουμπήσουν σε αυτήν Ελληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και ένα ευρύτερο ακροατήριο», είναι η εκτίμηση. Η εταιρεία Financial Innovation Holding Α.Ε., της οποίας είναι μέτοχος η Εκκλησία, είναι ο επίσημος φορέας του εγχειρήματος. Εμπνευστής είναι σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης. «Τον παρακαλέσαμε να προχωρήσουμε μαζί όταν ακούσαμε την ιδέα του», αναφέρει εκκλησιαστική πηγή. Η συμμετοχή της Εκκλησίας στο εγχείρημα, σύμφωνα με πρωτεργάτη της προσπάθειας, είναι η δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού πόλου έλξης φορέων και προσωπικοτήτων που επιθυμούν να υπηρετήσουν το «κοινό καλό», ώστε το εγχείρημα να είναι πολυδύναμο και πολυσυλλεκτικό, με μετόχους από διάφορους χώρους και διακυμαινόμενης ισχύος ως προς την οικονομική τους επιφάνεια, αλλά με κοινό στοιχείο την αγάπη προς την Ελλάδα, την αφοσίωσή τους στην οικουμενική ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, την ευαισθησία τους σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών. «Ο σκοπός, λοιπόν, και όχι η τράπεζα», αναφέρει, «είναι ιερός, όπως είναι ιερό κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που έχει δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, στη μόρφωση, στην ευτυχία, και όπως ιερή είναι κάθε συνεργασία που αποσκοπεί στο κοινό καλό, όχι μόνο μιας ομάδας, ενός έθνους, μιας χώρας, αλλά όλης της υφηλίου». Με έδρα την Ελλάδα, στόχος είναι να αναπτύξει τις εργασίες της στους τόπους όπου ανθεί η Ελληνική διασπορά και ομογένεια. Οπως μας εκμυστηρεύθηκε ένας από τους «θεωρητικούς» θεμελιωτές της προσπάθειας, «αποστολή της τράπεζας είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου αποτελεσματικού τρόπου αξιοποίησης του Ελληνισμού ως μήτρας της οικουμενικής ιδέας, η δημιουργία δηλαδή μιας νέας εκδοχής του ολυμπισμού στον χώρο της καθημερινής οικονομίας».Η Ιερά Σύνοδος σχετικά με την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος της Εκκλησίας
Σε ανακοίνωση (1/4/2025) σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σύσταση πιστωτικού ιδρύματος από την Εκκλησία της Ελλάδος προέβη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αργά το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Επ’ αυτού ανακοινώνει ότι: «Εν σχέσει προς δημοσιεύματα περί
επικειμένης υποβολής από την Εκκλησία της Ελλάδος αιτήματος στην Τράπεζα
της Ελλάδος με σκοπό την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος ανακοινώνεται ότι
ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση από την αρμόδια Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ)
της Εκκλησίας της Ελλάδος». Στην ανακοίνωση προστίθεται με έμφαση ότι
«υπεύθυνος ενημερώσεως περί των αποφάσεων και προθέσεων της Εκκλησίας
της Ελλάδος είναι ο Συνοδικός Μητροπολίτης που ορίζεται κάθε Σεπτέμβριο
από τη ΔΙΣ ως Εκπρόσωπος Τύπου και ουδείς άλλος»....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου