Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ....ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ !!!

Τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης ή της μετατροπής της σε μία πολιτική ένωση, με την έκδοση ευρωομολόγων, επανέρχονται στην επιφάνεια, μετά το πλήγμα που υπέστησαν οι διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα.
Σε αναλύσεις τους, κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες, όπως οι Financial Times, ισχυρίζονται πως το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, και είναι παγιδευμένες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. “Η τιμή του πετρελαίου δύσκολα θα ανακάμψει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Και η Ρωσία δύσκολα θα ζήσει με μια χαμηλή τιμή του πετρελαίου”, αναφέρουν.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η αναταραχή που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές σηματοδοτεί την επιστροφή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Με εξαίρεση την Ελλάδα, τα σπρεντ στην ευρωζώνη δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Αυτό που έγινε λοιπόν ήταν κάτι μάλλον διαφορετικό. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης σε όλη την ευρωζώνη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό που θα διαρκέσει τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.
Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν ανησυχούν σήμερα για την αξιοπιστία μιας χώρας-μέλους. Αλλά το σημερινό σενάριο δεν είναι λιγότερο ανησυχητικό. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρούνται σήμερα μια υψηλή ανεργία, μια αυξανόμενη φτώχεια, μια στασιμότητα των μισθών, ένα χρέος που δεν μειώνεται και μια κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών που επιδεινώνεται. Ένα παράδειγμα είναι η κατάσταση του γερμανικού στρατού: από τα 254 μαχητικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε, τα 150 δεν μπορούν να πετάξουν.eurostat
Η στασιμότητα της ευρωζώνης επηρεάζει τον υπόλοιπο πλανήτη σε διάφορα επίπεδα, γράφει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times. Η Βρετανία μπορεί να γλιτώσει, δεν αποκλείεται όμως να παρασυρθεί κι αυτή από την οικονομία της ευρωζώνης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, και είναι παγιδευμένες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Η τιμή του πετρελαίου δύσκολα θα ανακάμψει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Και η Ρωσία δύσκολα θα ζήσει με μια χαμηλή τιμή του πετρελαίου.

Η μακροχρόνια στασιμότητα – η ιδέα δηλαδή ότι η χρόνια έλλειψη επενδύσεων οδηγεί σε μια μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης – έχει όμως ανησυχητικές επιπτώσεις και για τους χρηματοπιστωτικούς επενδυτές. Οι πρόσφατες υψηλές τιμές των μετοχών βασίστηκαν στις υποθέσεις ότι τα επίπεδα της παραγωγικότητας θα επιστρέψουν στους ιστορικούς μέσους όρους και ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε τιμές προ κρίσης. Τίποτα από τα δύο δεν αναμένεται τελικά να συμβεί.          

Δεν υπάρχουν σχόλια: