Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη. Σύμφωνα με την έρευνα, με υπεύθυνο τον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ότι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας». Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο. Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.....ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ !!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαίος φιλόσοφος άφησε την τελευταία του πνοή το 399 π.Χ., πίνοντας κώνειο, καθώς είχε καταδικαστεί σε θάνατο για… ασέβεια προς τους Θεούς και για διαφθορά των νέων.
Όπως είναι φυσικό, η ανακάλυψη του τάφου του Σωκράτη έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου, με αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να σπεύδουν να αναπαραγάγουν την είδηση.
Το γεγονός είπε η υπουργός συνέβη - δίνοντας γενικές εξηγήσεις για το θέμα - διότι «Στη βόρεια Κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια, και όλα τα νερά με τεράστια ορμή, φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε, φέρνοντας στην επιφάνεια το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα το οποίο και θα δανείσουμε για 50 χρόνια σε γνωστό μουσείο της Αλβανίας και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό» είπε. Νεότερα για το θέμα αναμένονται στη συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για τα δελτία των 20.00. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι βρέθηκε στο χώρο πήλινο αγγείο αναπαράστασης του Παρθενώνα με χαραγμένη επάνω του τη μορφή του Λιγνάδη ερευνώνται.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου