Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ : ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Η....ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!

«Ομοβροντία πυρών» εξαπέλυσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης την οποία δεν διστάζουν να αποκαλέσουν «απολυταρχικό καθεστώς» και να κάνουν λόγο για πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες, τους θεσμούς και την ίδια την …Δημοκρατία!
Ειδικότερα,  κατά την πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη απαξία του θεσμικού ρόλου του δικαστή» και για «κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους».
Ακόμη, η κυρία Θάνου ξεκαθάρισε ότι «οι δικαστές δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων, ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών», ενώ επισήμανε ότι η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης οφείλεται μερικά και στις φωτογραφικές  τροπολογίες. Επίσης, η κυρία Θάνου απάντησε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα  Χαρδούβελη  για τις δηλώσεις του  ότι η δικαστική εξουσία δεν αποφασίζει την δημοσιονομική πολιτική.
«Η εκτελεστική εξουσία - η Κυβέρνηση, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
 Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι, και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της.
Εμείς οι δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την εκτελεστική εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τι δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεούται ο υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις αποφάσεις του Μισθοδικείου». «Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον υπουργό Οικονομικών ότι δηλώσεις, όπως «οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», υποδεικνύουν αλαζονική λογική και ευρίσκονται εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου, αφού το υπηρεσιακό καθήκον των δικαστών επιβάλλει να ελέγχουν τις ενέργειες των κρατικών οργάνων και όταν προκύπτει ότι αυτές γίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, υποχρεούνται να τις κηρύσσουν αντισυνταγματικές, παράνομες και κατ’ ακολουθία ανίσχυρες».
Άλλο μεγάλο ζήτημα που προκαλεί δυσλειτουργία στη Δικαιοσύνη, επισήμανε η κυρία Θάνου, «είναι οι συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες, σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των δικαστικών Ενώσεων».
Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Θάνου, ανέφερε:  «Αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης για τα λειτουργικά προβλήματα και τις ελλείψεις στη Δικαιοσύνη, που συντελούν στην καθυστέρηση της απονομής της. Έχουμε διαπιστώσει ότι η Διοίκηση κινείται με ρυθμούς χελώνας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια  χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς  η Κυβέρνηση για λιμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο). Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές. Ανάλογες θέσεις ανέπτυξαν οι πρόεδροι της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών,  Κωνσταντίνος Τζαβέλλας,  της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρος Ν.Σ.Κ., Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. Να σημειωθεί ότι στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών  Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: