Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ....ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !!!

Χωρίς δέσμευση της Τουρκίας για δημιουργία hot spot επί εδάφους της, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα. Αναφορές σε μελλοντική τριμερή συνεργασία Αθήνας - Άγκυρας - Βερολίνου και συμφωνία για κοινό μηχανισμό διαχείρισης.  Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, καθώς και ότι η ΕΕ προτίθεται να προσφέρει ανταλλάγματα στην Άγκυρα, προκειμένου να η Τουρκία να συνεργαστεί στη διαχείριση της κρίσης.
Για το ζήτημα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στο τέλος του μήνα.

Συνεργασία Λιμενικών Σωμάτων

Σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησαν να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός μεταξύ των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών με την τοποθέτηση εκατέρωθεν ακολούθων των Λιμενικών Αρχών.
Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία.
Για τα hot spot, η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής στα εδάφη της, ωστόσο θέτει ενστάσεις στον μηχανισμό επανεγκατάστασης.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η εκταμίευση πόρων προς την Τουρκία πρέπει να συνδέεται με απτά αποτελέσματα στον περιορισμό των διακινητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: