Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟ....ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ....ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ....ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ !!!

Αθήνα και κουαρτέτο ήρθαν σε κατ' αρχήν  συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με μοναδικό «αγκάθι» να παραμένει το μάνατζμεντ, αφού το 51% του Διαχειριστή θα παραμείνει στο Δημόσιο.
Το θέμα των κόκκινων δανείων θα συζητηθεί και σήμερα σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα καθώς ουσιαστικά αυτή είναι και η διακεκαυμένη ζώνη στην οποία δεν θέλει να μπει η κυβέρνηση που χαρακτηρίζει το θέμα των κόκκινων δανείων «κόκκινη γραμμή». Η διαφωνία των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διά του Γιώργου Σταθάκη διαφωνεί στη δυνατότητα πώλησης σε distress funds των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.
Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν το Σάββατο από την Αθήνα αντί για το απόγευμα της Παρασκευής, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: