Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ....ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !!!

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν αντέχει μια αναζωπύρωση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση. Με σχεδόν 1.000.0000 πρόσφυγες να πατούν ήδη σε γερμανικό έδαφος, με τα δημοσκοπικά ποσοστά της σε ελεύθερη πτώση και με τα ρατσιστικά και ακραία κινήματα σε αντιστρόφως ανάλογη άνοδο σε Γερμανία και κεντρική Ευρώπη, η καγκελάριος αναζητά εναγωνίως διεξόδους. Αρκούντως αμφίρροπη παραμένει η επιχείρηση προσέγγισης με τη Μέρκελ και για την ελληνική πλευρά. Στην διαχείριση της διπλής κρίσης το τελευταίο διάστημα, η μεγάλη - και η πλέον υψηλού ρίσκου - κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σίγουρα η αποδοχή του σχεδίου της γερμανίδας καγκελαρίου για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ταυτοχρόνως, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – με πλέον ενδεικτικές τις τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιάννη Μουζάλα – προετοιμάζουν το έδαφος για το ενδεχόμενο των κλειστών συνόρων και του εγκλωβισμού, για κάποιους μήνες, δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Πέραν των μηνυμάτων Γκάμπριελ, ωστόσο, ουδεμία εγγύηση υπάρχει ακόμη ότι οι υπαναχωρήσεις της Αθήνας στο προσφυγικό θα αποφέρουν και αντίστοιχες υπαναχωρήσεις από την πλευρά της Γερμανίας στην εφαρμογή του Μνημονίου και την ελάφρυνση του χρέους.
Ο παράγων ΔΝΤ, άλλωστε, εξακολουθεί να παίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική αξιολόγηση και, παρά την εμφανή δυσαρέσκεια Βρυξελλών και Βερολίνου για την σκληρή παρέμβαση Τόμσεν, οι πολιτικές ισορροπίες της Μέρκελ εξακολουθούν να μην αντέχουν την σύγκρουση με το Ταμείο – πολύ περισσότερο, την απεμπλοκή του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: