Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ....ΤΗΣ 2ης ΑΞΙΛΟΓΗΣΗΣ !!!

Οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με τις αλλαγές στα εργασιακά και την απελευθέρωση αγορών, είναι στα πρώτα θέματα στην ατζέντα της 2ης αξιολόγησης. Είναι τα μέτρα που, όπως υπόσχονται στην κυβέρνηση οι δανειστές, θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές, για να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα.
Από πλευράς τους, οι δανειστές βάζουν από τώρα τις βάσεις για την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου. Στα 43 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης θα προστεθούν και τα δύο που αναβλήθηκαν από την αξιολόγηση του Ιουνίου, δηλαδή η μεταβίβαση ποσοστού επιπλέον 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η κατοχύρωση της ασυλίας της διοικήσεως και των πραγματογνωμόνων του νέου υπερ-Ταμείου απέναντι σε τυχόν ποινικές διώξεις, για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται.
Τι προβλέπουν αυτά; Το συμπληρωμένο Μνημόνιο, (Μνημόνιο Νο4) το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG), σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, προβλέπει μεταξύ άλλων:
1.    Καταργούνται οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά κταλύματα.
2.    Καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας.
3.    Μειώνεται η έκπτωση για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
4.    Αλλάζουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ενώ γι’ αυτό το σκοπό θα αναλάβει δράση ανεξάρτητος σύμβουλος.
5.    Προωθείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση και άλλων επιχειρήσεων.
6.    Τροποποιείται η νομοθεσία για το ΕΤΜΕΑΡ.
7.    Ανοίγει η διαδικασία για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιούλιο. Ήδη αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.
8.   Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ (στην οποία την πλειοψηφία έχει το ελληνικό Δημόσιο) εξουσιοδοτεί τη διοίκηση της εταιρείας να αλλάξει τα τιμολόγια τα οποία θα είναι κοστοστρεφή.
9.   Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10.   Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς
11.   Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο
12.   Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
13.   Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων
14.   Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
15.   Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων 
Επιβάλλουν όμως και... αξιολόγηση κάθε μήνα, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται πριν την εκταμίευση των 3,5 δισ. συνολικά, από τα δάνεια που θα πάρει ως το φθινόπωρο το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρώσει χρέη του σε ιδιώτες και επιχειρήσεις  Ο τρόπος που θα δοθούν τα χρήματα αυτά θα καθοριστεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο, στο οποίο υπολογίζουν στην κυβέρνηση, προβλέπει να δοθούν 700 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και από 700 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο (5 Χ 700 εκατ. ευρώ = 3,5 δισ. ως τον Οκτώβριο).

Η «σαλαμοποίηση» των δόσεων αυτών έχει σκοπό να ελέγχει η Κομισιόν ότι η κυβέρνηση θα δίνει, όπως τα παίρνει, τα λεφτά αυτά στους ιδιώτες που τους χρωστάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: