Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ ΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΔΗΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ....ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !!!

Η Ιταλία ξεκίνησε από ένα μικρό πρόβλημα, που έχει γίνει μεγάλο. Το πρόβλημα φαίνονταν σαν να ήταν με ανακεφαλαιοποίηση μιας ή δυο τραπεζών με 2-3 δισ. ευρώ, εξελίχτηκε σε επείγουσα ανάγκη για 40 δισ. πριν μια βδομάδα και τώρα ακούγονται ποσά όπως 150 δισ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι τόσο μεγάλο που να το συζητάει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, δηλαδή ο κεντρικός τραπεζίτης ενός κράτους που σκοπεύει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είναι μόνο θέμα «ποσών»! Τα κόκκινα δάνεια σε Ιταλικές Τράπεζες είναι πλέον, ανάλογα των εκτιμήσεων σε επίπεδα 360-400 δισ., δηλαδή 20% περίπου των δανείων! Φταίει η Ιταλία; Όχι, η πολιτική Σόιμπλε στην Ευρωζώνη φταίει, διότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, δεν περιορίζεται στην Ιταλία!Κατά ορισμένους, το «ιερατείο»  του κυρίου Σόιμπλε φαίνεται ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα την φτωχοποίηση της μισής Ευρώπης ώστε να δημιουργήσει ζώνες φτηνού εργατικού δυναμικού και να μεταφέρει εκεί, από την Κίνα, τις εγκαταστάσεις των γερμανικών εταιριών. Η χρεοκοπία των Ιταλικών και των Γαλλικών τραπεζών αποτελεί  προθάλαμο επιτυχίας αυτής της πολιτικής, διότι θα επιτρέψει την εφαρμογή γιγαντιαίων προγραμμάτων λιτότητας σε «χώρες κορμού» της Ευρωζώνης.
Θα επιτρέψει στις Γερμανικές εταιρίες να «γονατίσουν» τον ενδο-Ευρωπαικό ανταγωνισμό, να κλείσουν ή να εξαγοράσουν, για παράδειγμα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιταλίας και της Γαλλίας, έναντι πινακίου φακής. Αν αυτός ο οικονομικός πόλεμος, αυτό το «master plan» των Γερμανών οδηγήσει σε μια Ευρώπη-συντρίμμια, καθόλου δεν ενοχλεί την Γερμανία. Εξάλλου μέσα από τα συντρίμμια θα αναδειχτούν οι «μεγάλες», οι «ανώτερες» αξίες του γερμανικού επεκτατισμού, ενός επεκτατισμού που η Ευρώπη πλήρωσε ήδη με 2 παγκόσμιους πολέμους. Γι αυτό, ας μην περιμένουμε εύκολη επίλυση του θέματος των ιταλικών τραπεζών, διότι το πρόβλημα της Ιταλίας δημιουργεί ευκαιρίες στην Γερμανία, που κουμαντάρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως, η προσέγγιση αυτή είναι κοντόφθαλμη, καθώς η χρεοκοπία Ιταλικών τραπεζών, που μπορεί να επιταχυνθεί αν ενταθούν οι αναλήψεις μετρητών από πανικόβλητους πολίτες, οδηγεί σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (counterparty risk) τις άλλες Ευρωπαϊκές τράπεζες, περιλαμβανομένων των

γερμανικών, άλλα και ξένες τράπεζες όπως Αμερικάνικες. Η φωτιά θα κάψει όχι μόνο όσους κάθονται στην κουζίνα, αλλά και εκείνους που έχουν ξαπλώσει και στο υπνοδωμάτιο! Οδηγεί σε ραγδαία πτώση μετοχές, ομόλογα και κατάρρευση της αγοράς παραγώγων, κατάρρευση των ίδιων των εταιριών! Οδηγεί σε παγκόσμιο κράχ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: