Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ''ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ'' ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ....ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !!!

Το ελληνικό «μυστήριο» συνεχίζεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την ΕUROSTAT τα εισοδήματά μας σταθερά μειώνονται ενώ οι τιμές σταθερά αυξάνονται!
Καθοριστικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης δεν έπαιξε μόνον η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και η υπεφορολόγηση και η μείωση εισοδημάτων. Αποτέλεσμα:  η κατανάλωση μειώνεται και οι έμποροι αντιδρώντας στη μείωση πελατών, επιτείνουν τον φαύλο κύκλο αυξάνοντας τις τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση αφήνουν τις τιμές ίδιες -δηλαδή αρκετά υψηλές- και κανένα αγαθό δεν φθηναίνει
Τον Ιούλιο του 2016, με βάση τα στοιχεία της Eurostat,
*οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η  αντίστοιχη μεταβολή στην Ευρωζώνη ήταν μόλις  0,9%.
*το ελαιόλαδο στην Ελλάδα (!!!) ακρίβηνε κατά 9,5% ενώ στην Ευρωζώνη κατά 2,9%
*τα φρούτα σε έναν παραγωγό τόπο σαν τον δικό μας αυξήθηκαν κατά 4,2% και στην Ευροζώνη κατά 4,9% (ακρίβηναν δηλαδή όσο στη Φινλανδία…)
*οι τιμές στα λαχανικά που επίσης παράγουμε σε πληθώρα αυξήθηκαν κατά 7% ενώ στην Ευρωζώνη κατά 5,6% (δηλαδή έρχονται πιο φτηνά στο βορειοευρωπαίο που τα εισάγει παρά σε μάς που τα παράγουμε)
*Το ψωμί και στα δημητριακά που ήταν ήδη πανάκριβα, ούτως ή άλλως, ακρίβηναν κι άλλο, κατά  2%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά μόλις 0,2%.
Υπενθυμιζουμε τα θλιβερά στοιχεία της  Eurostat για τον Ιούνιο όπου ανάμεσα σε 28 χώρες
*στο λάδι που παράγουμε, είμαστε  η 8η ακριβότερη χώρα
*στο ψάρι που μας «κυκλώνει» απο παντού κι έπρεπε να περισσεύει, είμαστε η 4η ακριβότερη χώρα
*ψωμί και δημητριακά η 6η ακριβότερη χώρα
*γάλα και αυγά, η 2η ακριβότερη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: