Καθοριστικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης δεν έπαιξε μόνον η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και η υπεφορολόγηση και η μείωση εισοδημάτων. Αποτέλεσμα: η κατανάλωση μειώνεται και οι έμποροι αντιδρώντας στη μείωση πελατών, επιτείνουν τον φαύλο κύκλο αυξάνοντας τις τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση αφήνουν τις τιμές ίδιες -δηλαδή αρκετά υψηλές- και κανένα αγαθό δεν φθηναίνει
Τον Ιούλιο του 2016, με βάση τα στοιχεία της Eurostat,
*οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 0,9%.
*το ελαιόλαδο στην Ελλάδα (!!!) ακρίβηνε κατά 9,5% ενώ στην Ευρωζώνη κατά 2,9%
*τα φρούτα σε έναν παραγωγό τόπο σαν τον δικό μας αυξήθηκαν κατά 4,2% και στην Ευροζώνη κατά 4,9% (ακρίβηναν δηλαδή όσο στη Φινλανδία…)
*οι τιμές στα λαχανικά που επίσης παράγουμε σε πληθώρα αυξήθηκαν κατά 7% ενώ στην Ευρωζώνη κατά 5,6% (δηλαδή έρχονται πιο φτηνά στο βορειοευρωπαίο που τα εισάγει παρά σε μάς που τα παράγουμε)
*Το ψωμί και στα δημητριακά που ήταν ήδη πανάκριβα, ούτως ή άλλως, ακρίβηναν κι άλλο, κατά 2%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά μόλις 0,2%.
Υπενθυμιζουμε τα θλιβερά στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο όπου ανάμεσα σε 28 χώρες
*στο λάδι που παράγουμε, είμαστε η 8η ακριβότερη χώρα
*στο ψάρι που μας «κυκλώνει» απο παντού κι έπρεπε να περισσεύει, είμαστε η 4η ακριβότερη χώρα
*ψωμί και δημητριακά η 6η ακριβότερη χώρα
*γάλα και αυγά, η 2η ακριβότερη χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου