Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ....ΑΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΠΟΦΑΓΙΑ !!!

Πρόστιμο στα αποφάγια, λοιπόν, είναι η νέα λύση που σκέφτηκαν οι εστιάτορες στη Γερμανία για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Οπότε… Ό,τι μένει στο τραπέζι θα πληρώνεται και με το παραπάνω.
Η ιστορία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle στο ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, ξεκίνησε όταν ο υπεύθυνος εστιατορίου στη Στουτγάρδη, Γκουόγιου Λούαν, θέλησε να παρακινήσει τους πελάτες του να τρώνε όλο το φαγητό τους, μειώνοντας τα τροφικά απόβλητα και το οικονομικό βάρος που σημαίνει αυτό.  Όποιος παραγγείλει, λοιπόν,  το μενού «120» στο εστιατόριό του και δεν το καταναλώνει ολόκληρο,  θα πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ πρόστιμο.
Το παράδειγμα του Λούαν έχουν ακολουθήσει κι άλλοι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και της φιλοξενίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Στέφανι Χέκελ από τον σύλλογο ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga δηλώνει πως «πολλοί ακόμα γαστρονόμοι ασχολούνται με το ερώτημα του πώς θα μειώσουν την σπατάλη τροφίμων».
Συνήθως, μάλιστα, αυτή η τακτική συναντάται σε ασιατικά εστιατόρια, όπως το «Yuoki» της Στουτγάρδης, στα οποία προσφέρεται ο γνωστός μπουφές «All you can eat», καθώς και στο μαγαζί του Λουάν, με το μενού «120» διαρκείας  120 λεπτών στα οποία οι πελάτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Σε κάθε παραγγελία επιτρέπονται πέντε πιάτα. Αν ο πελάτης αφήσει αποφάγια, θα πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ πρόστιμο.
Πολλά τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια κάπως έτσι.
Στα 20 χρόνια στα οποία ο Γκουόγιου Λούαν δραστηριοποιείται στον γαστρονομικό κλάδο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα παραφορτωμένα πιάτα, βουνά από σκουπίδια μένουν πίσω. «Δεν είμαι από μια πλούσια οικογένεια και ήμασταν πολύ προσεκτικοί με τα τρόφιμα», δηλώνει σχετικά.
Η αλυσίδα «Okinii» στο Ντίσελντορφ έχει, επίσης, παρόμοιους κανόνες με το «Yuoki» της Στουτγάρδης. Τα αποφάγια από το σούσι και τη σαλάτα κοστίζουν ένα ευρώ και από τα ζεστά γεύματα δύο ευρώ ανά πιάτο.
Φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο εμπειρικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης κατ’ εντολή του γερμανικού υπουργείο Κατανάλωσης, , πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στους κάδους. Κάθε Γερμανός πετάει 225 γραμμάρια τρόφιμα στα σκουπίδια  καθημερινά, ωστόσο μόνο το ένα τρίτο από αυτό είναι πραγματικά για πέταμα. «Αν και δεν διαπιστώνουμε ανάλογη τάση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, το θέμα της σπατάλης τροφίμων έχει λάβει γενικά μεγάλες διαστάσεις», τονίζει η Στέφανι Χέκελ.
Το πρόστιμο που πληρώνουν οι πελάτες στο Λούαν δεν πάει στην δική του τσέπη αλλά δίνεται σε δωρεές. Μετά τα εγκαίνια του μαγαζιού συγκεντρώθηκαν από τα πρόστιμα πάνω από 900 ευρώ, όπως δηλώνει ο ίδιος.
Η τακτική του πέναλτι για τα αποφάγια, πάντως, φαίνεται να λειτουργεί, μιας και λίγοι πελάτες παραγγέλνουν πλέον πολύ φαγητό, ώστε να μπορέσουν να το φάνε όλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: