Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ....ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ !!!

Η στρατιωτική ιστορία είναι γεμάτη από γκάφες και λάθη. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του γερμανικού υποβρυχίου U-1206. Το σκάφος καθελκύστηκε στις 16 Μαρτίου 1944 και για τα δεδομένα της εποχής του, αποτελούσε τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Το υποβρύχιο είχε εκτόπισμα 800 τόνους και πλήρωμα 50 ανδρών. Είχε ειδικά σχεδιαστεί για να μπορεί να καταδύεται σε βάθος 230 μέτρων για να αποφεύγει τις συμμαχικές επιθέσεις από αντιτορπιλικά και από θαλάσσιες νάρκες. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου, στις 6 Απριλίου 1945, το U-1206 αναχώρησε από το ναύσταθμο του στο Κριστιανσάντ της Νορβηγίας, για τη πρώτη και μοναδική αποστολή του.
Λόγω του σχεδιασμού του σκάφους, οι τουαλέτες του, σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα στα μεγάλα βάθη. Συγκεκριμένα διέθεταν ένα ειδικό σύστημα αντλιών υψηλής πίεσης. Κατά μία εκδοχή όταν ο καπετάνιος Κάρλ-Άντολφ Σλίτ χρησιμοποίησε τη τουαλέτα, διαπίστωσε ότι λόγω μεγάλης...κένωσης, το σύστημα δε δούλευε σωστά. Αμέσως κλήθηκε ένας μηχανικός για να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά κατά λάθος γύρισε τη λάθος αντλία. Κατόπιν το υποβρύχιο άρχισε να μπάζει θαλασσινό νερό το οποίο γρήγορα έφτασε στις μπαταρίες του πλοίου με αποτέλεσμα να αρχίσει προκληθεί διάχυση τοξικών αερίων. Η μόνη λύση ήταν το υποβρύχιο να αναδυθεί κακήν-κακώς 10 μίλια από της ακτές της Σκωτίας. Αμέσως έγινε αντιληπτό από αεροσκάφος της RAF και δέχθηκε επίθεση. Έχοντας υποστεί ζημιές και μη μπορώντας να καταδυθεί, ο καπετάνιος έδωσε την εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου.
Το περιστατικό του U-1206 αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες γκάφες της στρατιωτικής ιστορίας. Ένα πανάκριβο και υπερσύγχρονο υποβρύχιο βυθίστηκε μόλις 10 μέρες από την έναρξη της πρώτης αποστολής του, λόγω μιας προβληματικής....τουαλέτας!                                            TNI

Δεν υπάρχουν σχόλια: