Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

ΠΑΤΡΑ : ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ....ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ !!! [ video ]

Έχουμε τονίσει και με την προ δύο εβδομάδων ανακοίνωσή μας όπως οφείλουμε σαν Οικολογική Κίνηση Πάτρας  πώς υπό κανονικές συνθήκες θα επαινούσαμε και θα στηρίζαμε την διενέργεια δενδροφύτευσης στο Πλατανόδασος του Προαστίου Πατρών. Η επέμβαση όμως του Δήμου Πατρέων με εκχέρσωση του 20% της όλης έκτασης του πλατανοδάσους δίπλα στην εκβολή του Χάραδρου, ισοπέδωση του εδάφους με χωματουργικά μηχανήματα και επίστρωση αδρανών, δεν είναι νόμιμη γιατί....''παραβιάζει τα προβλεπόμενα στο Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο της Πάτρας'', το οποίο είναι νόμος.
Ασφαλώς, μια ήπια επέμβαση με σκοπό τη διευκόλυνση χρήσεων αναψυχής αλλά με σεβασμό της μεγάλης τύχης να έχουμε μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας ένα φυσικό παραποτάμιο άλσος και αποδεκτή είναι από περιβαλλοντική άποψη και επιτρέπεται από το Γ.Π.Σ.

Θεμελιώδης όμως προϋπόθεση που θέτει το ΓΠΣ....''και δεν τηρήθηκε'', είναι ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ σχεδιασμός, ώστε να τεκμηριώνεται ότι γίνονται σεβαστά τα φυσικά στοιχεία της περιοχής αυτής προστασίας (ορολογία του ΓΠΣ) και να συνδυαστεί η διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας μαζί με ήπιες χρήσεις αναψυχής.
Η επέμβαση που έγινε, προφανώς με προφορικές εντολές, δεν είναι ήπια, ξεπερνάει τα όρια που θέτει το ΓΠΣ, έπληξε ήδη την πανίδα αμφιβίων της περιοχής και για τους λόγους αυτούς η ΟΙΚΙΠΑ ζήτησε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος ''να επιβάλλει διακοπή των εργασιών και να απαιτήσει, επιτέλους, την εκπόνηση και κατάθεση ενός συνολικού, ενυπόγραφου τεχνικά και πολιτικά σχεδιασμού'',{ ΜΕΛΕΤΗ } ώστε να γίνουν όσα έργα χρειάζεται και είναι συμβατά με το χαρακτήρα της περιοχής, διαφυλάσσοντας όμως στο μέγιστο βαθμό τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Στο μέτρο δε που είναι δυνατό, να επιδιωχθεί αποκατάσταση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄όλους μας ότι αν για το Νότιο Πάρκο ή την περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο η ισοπέδωση με χωματουργικά ήταν αναβάθμιση από μπαζότοπους σε πάρκα, η ίδια μέθοδος σε ένα φυσικό άλσος με πλατάνια, υπόροφο θάμνων και αξιοσημείωτη πανίδα αμφιβίων, είναι υποβάθμιση.
Εκεί χρειάζονται λίγα και ήπια στο πλαίσιο συνολικού, περιβαλλοντικά άρτιου σχεδιασμού. Εμείς θα επιμείνουμε γι’ αυτό.
Ήδη η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας μας γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής προστίμου στο Δήμο για τις ενέργειές του στο πλατανοδάσος, πράγμα που επιβεβαιώνει επίσημα ότι γίνονται κατά παράβαση του Γ.Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: