Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βουλή Εντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Παπανδρέου με την γγγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Σκληρή αντιπαράθεση με φόντο το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξέσπασε στην Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα η οποία αμφισβήτησε ευθέως τους κυβερνητικούς χειρισμούς δηλώνοντας ότι «δεν σας εμπιστευόμαστε».

Μάλιστα άφησε υπονοούμενα ως προς την στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στο Αιγαίο στο πλαίσιο της οριοθέτησης της υφαλοκριπίδας υποστηρίζοντας ότι δεν διατυπώνει σαφείς «κόκκινες γραμμές».

Διερωτήθηκε μάλιστα «η υφαλοκριπίδα του Καστελόριζου πού ανήκει;», σημειώνοντας ότι υφαλοκριπίδα και ΑΟΖ «δεν συμπίπτουν ακριβώς». «Δεν σας εμπιστευόμαστε. Πειράζει;», είπε με δηκτικό πνεύμα.
Η αντίδραση του κ. Παπανδρέου ήταν έντονη: «Δεν περίμενα να μας εμπιστευόσαστε αλλά εμπιστευτείτε λίγο την κοινή λογική», της είπε, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης για την υφαλοκριπίδα του Καστελόριζου» και ότι το ΚΚΕ «καλλιεργεί με δημαγωγικό τρόπο εθνικιστικές κορώνες» και υιοθετεί «θεωρίες συνωμοσίας».

Μάλιστα σε ασυνήθιστους τόνους την κατηγόρησε ότι «έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων για το Καστελόριζο», κάτι, που όπως είπε «ούτε στα όνειρα του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως κράτους της Τουρκίας δεν συμβαίνουν αυτά». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν φτάσουμε σε αδιέξοδο για το ζήτημα της υφαλοκριπίδας», τότε «εμείς λέμε ότι πρέπει να έλθουμε σε συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη», καθώς «δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται αυτή η εκκρεμότητα». «Το μέγιστο της έκτασης της ΑΟΖ είναι το όριο της υφαλοκριπίδας, αλλά το ζήτημα ΑΟΖ δεν εξετάζεται μεμονωμένα», είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο μας μέλημα είναι να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα και να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και ζήτησε από το ΚΚΕ «να μην δημιουργούμε εντυπώσεις».

Η κυρία Παπαρήγα απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι τα επιχειρήματά του «επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα πράσα και ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες συνομωσίας», όπως την κατηγόρησε. «Εμείς δεν έχουμε χρηματίσει κυπατζίδες για να βλέπουμε συνωμοσίες», είπε και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. «Λέτε ότι αν δεν τα βρούμε στο ζήτημα της υφαλοκριπίδας θα κάνουμε συμβιβασμό.

Ποιος θα είναι και τι θα υπηρετεί; Τις σχέσεις καλής γειτονίας ή τις πολυεθνικές πετρελαίου;», διερωτήθηκε η κυρία Παπαρήγα η οποία μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου στο Ερζερούμ, σχολίασε ότι «τα τολμηρά λόγια του κ. Παπανδρέου εκεί δεν εφησυχάζουν, αλλά αυξάνουν τις ανησυχίες», αφού όπως υποστήριξε, οι μεγάλες παραχωρήσεις εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων «γίνονταν αφού είχαν προηγηθεί μεγάλα λόγια περί εθνικού συμφέροντος και πατριωτισμού».

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν θα σας διαψεύσω απλώς, αλλά θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να χτίσει μια σχέση με τη γείτονα χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: