Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Εφιαλτικά σενάρια για το Μεσολόγγι - Κινδυνεύει να το πνίξει η θάλασσα μέχρι την κεντρική πλατεία!

Σε θάλασσα θα μετατραπεί η κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου ως το 2050, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Μελέτη των Κλιματικών Αλλαγών (IPPC), για άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην Ελλάδα κατά ένα μέτρο. Αν μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι από τις κλιματικές αλλαγές κινδυνεύουν άμεσα μόνο μέρη όπως τα νησιά Τουβαλού στον Ειρηνικό πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΛΚΕΘΕ και του ΤΕΙ Μεσολογγίου δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθούν ακόμη και κατοικημένες περιοχές εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πρώτη φορά
Η παραπάνω ζοφερή πρόβλεψη είναι ένα από τα αποτελέσματα των προσομειώσεων που πραγματοποίησαν τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, προκειμένου να μελετήσουν τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ένα από τα πιο πολύτιμα αλλά και πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές οικοσυστήματα της χώρας.
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια πανελλαδικά να εξειδικευτεί επιστημονικά η έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της μελέτης μπου εκπονήθηκε για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου , με συντονιστή το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων του ΕΜΠ.
Κατακλυσμός
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, μέχρι και 1650 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.300 κατοικημένες περιοχές, αναμένεται να κατακλυσθούν από τη θάλασσα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού μέχρι το 2050.
«Σε αυτή την περίπτωση, το νερό της θάλασσας θα φτάσει μέχρι και την κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Στράτος Δουκάκης, ο οποίος μελέτη το συγκεκριμένο θέμα.
Η μείωση της εισροής του γλυκού νερού κατά 30% και η αύξηση της αλατότητας και της μέσης θερμοκρασίας είναι μερικές ακόμη από τις κυριότερες επιδράσεις που αναμένεται να έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη λιμνοθάλασσα, με άγνωστες συνέπειες για το οικοσύστημα, τις ανθρώπινες κοινωνίες και τις οικονομικές δραστηριότητες όπως η αλιεία.  Ευαίσθητο σημείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελεί ίσως το πιο ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές οικοσύστημα της χώρας μας, εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του νερού, που κυμαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της γύρω στο 0,5 – 1 μέτρο. Μαζί με το Δέλτα του Έβρου, το Δέλτα του Νέστου, τον Θερμαϊκό και τον Αμβρακικό κόλπο, εκτιμάται ότι θα είναι οι πέντε περιοχές στην Ελλάδα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες εδαφών λόγω πλημμυρισμού.
Με βάση του σενάριο του IPPC για άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, εκτιμάται ότι στη χώρα μας θα πλημμυρίσουν – και άρα θα χαθούν – συνολικά εκτάσεις 310.000 στρεμμάτων.

Προσομείωση
Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα της, η επιστημονική ομάδα προσομείωσε εκατοντάδες σενάρια με βάση τις προβλέψεις του IPPC, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση στη μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα από 3-5οC, για μείωση του μέσου ετήσιου ύψους βροχοπτώσεων κατά 80-120 mm και για μια μέση ανύψωση της στάθμης της θάλασσας κατά 50-100 εκατ., με χρονικό ορίζοντα το 2050.

Εξαφανίζονται ιστορικές νησίδες
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στις ιστορικές νησίδες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, όπως το Βασιλάδι, την Κλείσοβα, τον Ντολμά και τον Άη – Σώστη, όπου εκτυλίχθηκαν μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης. «Είναι χώροι μαρτυρίου και μαχών με τεράστια ιστορική σημασία.
Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τους σφοδρούς ανέμους, οι νησίδες χάνονται. Ήδη εδώ και μια πενταετία είναι εμφανές ότι χάνουν μέρος της έκτασής τους», αναφέρει ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης. Ο δήμος προσπαθεί να εντάξει σε προγράμματα μελέτες υποστήριξης - ακύρωσης των νησίδων με αναχώματα. «Το πρόβλημα θα πρέπει να αναδειχθεί και να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο περιφέρειας», τονίζει ο Π. Κατσούλης.
Οι αμμώδεις αυτές νησίδες, οι οποίες εκτείνονται σε μήκος 12 χλμ., «οριοθετούν τη λιμνοθάλασσα, ενώ επίσης παίζουν και τον ρόλο του φυσικού κυματοθραύστη, προστατεύοντας την αβαθή λιμνοθάλασσα από την διαβρωτική δύναμη του κυματισμού που προκαλουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι.
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης ερωτώμενος από την ΑΙΧΜΗ σχετικά θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως εάν δεν υπάρχει μια πλήρης και επικεντρωμένη στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού μελέτη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Ο ίδιος σκοπεύει να αναδείξει το θέμα σε επίπεδο Περιφέρειας και να ζητήσει την σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης κατόπιν εντολής της Περιφέρειας η οποία θα παρουσιάζει όλες τις πτυχές του ζητήματος και θα προτείνει λύσεις.     ΠΗΓΗ   bestnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: