Το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν οριστεί οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για όλα τα projectsτου Δημοσίου.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την επαναγορά χρέους (επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά), επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που μετέδωσε το «bankingnews».
Άλλα εργαλεία τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στη μάχη για τη μείωση του χρέους είναι οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, δείχνοντας τις εισπράξεις από τα διόδια. Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής.Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την επαναγορά χρέους (επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά), επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που μετέδωσε το «bankingnews».
Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρεί η διαδικασία της καταγραφής των ακινήτων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά. Μία πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δις. ευρώ. Ερωτηθείς για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, πράγμα για το οποίο πιέζουν οι Γερμανοί, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχει τακτές επαφές με τη D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.
Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για «κρατικό πυλώνα», όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).
Εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα (το κλιμάκιο έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δις. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
Ο υπουργός είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους 22 δις. ευρώ έως το 2015.
Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα δράσης, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΚ και των πέντε εταιριών ορκωτών λογιστών, για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν θα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων και περικοπή του ΠΔΕ.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έγκριση του συνολικού «πακέτου» στη Σύνοδο Κορυφής στις 24- 25 Μαρτίου.
«Οι θετικές αυτές εξελίξεις», επεσήμανε ο υπουργός «δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου» για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η χώρα θα είναι απολύτως «εντάξει» με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης (ο οποίος θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα) για να καλύψει τα 25 δις. ευρώ που απαιτούνται να βρεθούν το 2012 μέσω των αγορών.www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου