Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν με την πρόταση Γιώργου για κάλπες από τη βάση μετά το PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Απολογισμός του Γ. Παπανδρέου για τη διετία στην πρωθυπουργία και γρίφος για το αν θα είναι πάλι υποψήφιος
Χωρίς «εκπλήξεις» ή με υποψηφιότητες ανά χείρας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν, είδαν και απήλθαν τα στελέχη του κόμματος στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε εκλογή αρχηγού από την κοινωνία εντός του Μάρτίου.Ο ίδιος αλλά και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες έπονται της τιτάνιας μάχης για τη διάσωση της χώρας, αν και υπήρξαν «φωνές» για την αλλαγή ηγεσίας «εδώ και τώρα».
Στην πραγματικότητα, η διήμερη ενδοσκόπηση με «πρωταγωνιστές» στελέχη της σπονδυλικής στήλης του εναπομείναντος δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, εξελίχθηκε και κατέληξε με βάση τη ρεαλιστική πρόβλεψη έμπειρων στελεχών. Ο Γ. Παπανδρέου στήριξε τη διετή κυβερνητική πορεία και αποδέχτηκε λάθη και καθυστερήσεις στην πορεία, ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί σε άλλη πρόταση (π.χ. κατά της εκλογής από την κοινωνία και πριν από τη δανειακή σύμβαση) και έστειλε μηνύματα ένθεν κακείθεν.
Ερωτηματικό
Ο Β. Βενιζέλος συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου για την αποχώρησή του και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά στελέχη που τον στηρίζουν αναρωτιούνταν αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος!
Κορυφαία στελέχη εν τω μεταξύ, όπως οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Ρέππας, Παπουτσής και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη κ.ά. είτε εξέφρασαν τη συμφωνία τους τελικά με το οιονεί χρονοδιάγραμμα του Γ. Παπανδρέου, είτε σημείωσαν ότι μπορεί να «φτάσει» και μετά τις εθνικές εκλογές.
Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε με την εμφάνισή του στο Εθνικό Συμβούλιο να στείλει σαφή μηνύματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την πορεία μέχρι την «ώρα» της αποχώρησής του, ενώ από την πλευρά τους νυν υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν κατ' αρχήν με όλες τους τις δυνάμεις τη στρατηγική διάσωσης της χώρας διά της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Λένε όλοι το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο, έχοντας άπαντες «δεύτερες σκέψεις» για τον ρόλο τους στην «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ; Οι καλά γνωρίζοντες το «πράσινο γήπεδο» εκτιμούν ότι η κρίση έχει ακινητοποιήσει και τη στρατηγική αρκετών κορυφαίων στελεχών, που ναι μεν έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και ενδέχεται να διεκδικήσουν υπό προϋποθέσεις την ηγεσία, αλλά δεν έχουν έτοιμο πλάνο λόγω της κινούμενης πολιτικοοικονομικής άμμου, πάνω στην οποία είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν.
Το σίγουρο είναι ότι η «ανακωχή μέχρι νεωτέρας» ήταν η πρώτη αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ενώ στελέχη είχαν «αρματωθεί» για τη μάχη, μέσω της οποίας θα διεκδικούσαν την επικράτηση των απόψεών τους, τελικά έβαλαν τα σπαθιά στις θήκες τους και κάποιοι εξ αυτών προεξόφλησαν με τις ομιλίες τους την ανάγκη να μην υπάρξει ψηφοφορία στο φινάλε.
Παπανδρεϊκοί, βενιζελικοί, τακτικοί συνομιλητές του Α. Λοβέρδου, του Χρ. Παπουτσή, της Α. Διαμαντοπούλου και άλλων τελικά ψήφισαν δι' ανατάσεως των χειρών την πρόταση του Γ. Παπανδρέου.
Δηλαδή εκλογή από τη βάση (από μέλη και φίλους), αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση-μαμούθ.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει την εξουσιοδότηση να «ψηλαφήσει» τους ρεαλιστικούς σταθμούς του χρονοδιαγράμματος.
Συνδιάσκεψη ίσως εντός του Φλεβάρη, τακτικό συνέδριο μετά την εκλογή αρχηγού και εκλογή; Περιγράφουν ήδη διαδικασίες εντός του Μάρτη, είναι όμως αυτονόητο ότι θα κριθεί από την εξέλιξη των βασικών εθνικών στόχων...
Α. Λοβέρδος
Αδικη κριτική
Επανέλαβε την πρότασή του για την ανάδειξη αρχηγού από τη βάση πριν από τις εκλογές - «δεν φοβόμαστε τον κόσμο, δίνουμε μαζί τις μάχες», είπε. Ο υπ. Υγείας τόνισε, μάλιστα, ότι είναι «άδικος όποιος κάνοντας κριτική στον Γ. Παπανδρέου αφαιρεί την προσφορά του στη συνδιαμόρφωση της απόφασης της 26ης Οκτώβρη, στη στήριξη κάθε υπουργού για διαρθρωτικές αλλαγές και την επιμονή για κυβέρνηση συνεργασίας».
Μ. Χρυσοχοΐδης
Από την αρχή
Δήλωσε σύμφωνος με τον Γ. Παπανδρέου με το χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο και τον χρόνο εκλογής αρχηγού, παρότι του είχε ασκήσει «άγρια κριτική». Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το «ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το ιστορικό πολιτικό στίγμα», εκτίμησε ότι «όλοι πρέπει να εισπράξουμε την οργή και να διατυπώσουμε το όραμά μας». «Η Ελλάδα από την αρχή», είναι το «σύνθημα» του υπουργού Ανάπτυξης.
Α. Διαμαντοπούλου
Σαφής απόφαση
«Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει με νέα ηγεσία στις εθνικές εκλογές», δήλωσε η υπουργός Παιδείας στέλνοντας «σελίδες» από την πρότασή της για σαφές χρονοδιάγραμμα. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει οριστική απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο και ψηφοφορία - «αλλιώς θα είμαστε φόρουμ ιδεών, να καταμετρηθούν οι απόψεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αν και απέσυρε την εισήγηση για εκλογή αρχηγού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κ. Σκανδαλίδης
Η εκλογή
Η άποψή του είναι ότι η κουβέντα για την αλλαγή ηγεσίας δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά. Επίσης, εισηγήθηκε «ισχυρό πολιτικό κέντρο» - προφανώς «δίπλα» στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Και απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου είπε «αν δεν είσαι εσύ υποψήφιος, να γίνει η εκλογή σύντομα», προβλέποντας ότι αλλιώς «το τρένο δεν θα πάρει μπρος και το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί».
Χρ. Παπουτσής
Καταστατικά
Είχε ήδη ταχθεί για εκλογή αρχηγού από τη βάση μετά τις εθνικές εκλογές. Το επανέλαβε και χθες, επεσήμανε ότι όποιος θέλει να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός να ακολουθήσει το καταστατικό, δηλαδή να συγκεντρώσει στον κατάλληλο χρόνο υπογραφές από το Εθνικό Συμβούλιο. Στήριξε τον Γ. Παπανδρέου και το «δικαίωμά» του να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μίλησε για «φιρφιρίκους» στο επιτελείο τού πρώην πρωθυπουργού που είχαν ζητήσει ακόμη και τη διαγραφή του.
Γ. Ραγκούσης
Οχι λευκή επιταγή
Υπέρμαχος της εκλογής από τη βάση, ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η πρωτοβουλία που καθιερώθηκε από τον Γ. Παπανδρέου δεν ήταν συγκυριακή αλλά μια βαθιά πολιτική επιλογή, για να έχει ο ηγέτης την πιο βαθιά και πλατιά νομιμοποίηση». «Θύμισε» ότι με βάση το καταστατικό δεν χρειαζόταν ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο και κατέληξε: «καμία λευκή επιταγή σε κανέναν». ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου