Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ !!!



Στο πολυσύνθετο πολιτικό, οι­κονομικό και νομικό σκηνι­κό που διαμορφώνεται για τη χώρα μας με καταλύτη το αγ­γλικό δίκαιο που θα διέπει και τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα ομόλο­γα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημό­σιο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI Plus ), αλλά και με τη βεβαιότητα ότι τα λεφτά των αποκρα­τικοποιήσεων θα πέσουν στο «ειδικό ταμείο» για την εξυπηρέτηση του χρέ­ους, αρχίζει ο «αγώνας δρόμου» για το μεγάλο ξεπούλημα όσων στοιχείων έχουν απομείνει να συγκροτούν την εθνική περιουσία.
Βεβαίως, σύμφωνα με τα επιχειρή­ματα που επικαλούνται οι δανειστές και η τρόικά τους, για την κατάληξη αυτή δεν φταίνε μόνο οι ίδιοι, αλλά και τα αποτελέσματα του 2011, τα οποία ήταν απογοητευτικά, καθώς η αρχική πρόβλεψη για έσοδα 5 δισ. ευρώ έγι­νε 1,7 δισ., ενώ το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και τα φρουτάκια.
Για το 2012 η αρχική πρόβλεψη μι­λούσε για έσοδα 11 δισ. ευρώ, αλλά τώρα περιορίζεται σε 4,7 δισ. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση Παπανδρέου κατηγορεί­ται πως έκανε τα πάντα για να δείξει στοιχεία... διακεκριμένης ανικανότη­τας. Ό,τι έπρεπε δηλαδή ώστε οι ξένοι τώρα να έρχονται ως... σωτήρες καταρ­γώντας επί της ουσίας τους... Έλληνες μαθητευόμενους μάγους.
Εάν πάρουμε την περίπτωση του ΟΤΕ, για την οποία μιλήσαμε στην προ­ηγούμενη σελίδα, μόνο η «λάθος»... εκτίμηση του τότε αρμόδιου υπουρ­γού Παπακωνσταντίνου για τον χρόνο που έπρεπε να πουλήσει, στοίχισε στο Δημόσιο 350 εκατ. ευρώ. Ποιος του τα χώνει γι’ αυτό; Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, ο οποί­ος «έδωσε στεγνά» τον τότε αρμόδιο υπουργό (είναι το ίδιο πρόσωπο που, αν θυμάστε, έλεγε ότι το 2012 η Ελλά­δα θα βγει στις αγορές...) μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο του Economist.
Εξηγώντας τι πηγαίνει - κατά την εκτίμησή του - άσχημα στην Ελλάδα και πού οφείλονται οι δραματικές απο­κλίσεις και τα αλλεπάλληλα πακέτα μέ­τρων, ο Τράα είχε επικαλεστεί ευθέως λαθεμένες επιλογές του Παπακωνστα­ντίνου.
Συγκεκριμένα, για το θέμα των απο­κρατικοποιήσεων και ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΤΕ, ο Τράα είπε ότι ήρ­θε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009. Τότε είδε ότι υπήρχε οption πώλησης του 10% του ΟΤΕ, αξίας 780 εκατ. ευ­ρώ. Είπε, λέει, στον υπουργό... «πούλα το αύριο». Η απάντηση του τότε «τσά­ρου» της Οικονομίας ήταν ότι αργότε­ρα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη τι­μή. Το πόσο πουλήθηκε τελικά αυτό το 10% του ΟΤΕ είναι γνωστό, όπως επί­σης και η διαφορά των 350 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη... μαγική κίνηση του Παπακωνσταντίνου.
Το έτερο παράδειγμα είναι τα μεγά­λα Airbus A340 της πρώην Ολυμπια­κής. Όταν έκλεισε η εταιρεία, τα αερο­σκάφη, που ήταν περιουσία του υπουρ­γείου Οικονομικών (με τον ίδιο αρμόδιο υπουργό δηλαδή), αντί να πουληθούν αμέσως, μπήκαν στη ναφθαλίνη. Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι, όταν ένα αε­ροσκάφος ακινητοποιείται, χάνει τη μι­σή του αξία.
Αντί λοιπόν να βρεθεί πελάτης, βρέ­θηκε σύμβουλος αποκρατικοποίη­σης, που ύστερα από μερικούς μήνες τα εκτίμησε σε 180 εκατ. ευρώ. Πλην όμως χρειάστηκαν δύο διαγωνισμοί μέ­χρι ο σύμβουλος να καταλήξει σε πελά­τη. Την πρώτη φορά ο πελάτης έδωσε 85 και... εξαφανίστηκε, ενώ τη δεύτερη τα πήρε με 209 εκατ. Περίπου, δηλαδή, όσα κόστισαν ο σύμβουλος και το πάρκινγκ δύο ετών στον αερολιμένα...
Όπως όλοι καταλαβαίνουν, αφού τα έσοδα θα πάνε στο «ειδικό ταμείο» αποπληρωμής του χρέους και αφού οι ξένοι βλέπουν ότι χάνουν οι ίδιοι λε­φτά από το ξεπούλημα, θέλουν από τώρα και στο εξής να το ελέγξουν πλήρως. Ως εκ τούτου αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν μόνοι τους, όπως θα δούμε πιο κάτω, τόσο τα έσοδα όσο και τις δι­αδικασίες.
Και άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια: Μπορεί οι δανειστές να πείστηκαν τελι­κά ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν πια 50 δισ. από το ξεπούλημα και να έριξαν τις προβλέψεις, ο εισπρακτικός στόχος, όμως, παραμένει, έστω και με έμμεσο τρόπο.
Βρήκαμε 19, μένουν 31...
Η πρόβλεψη του 2010 για έσοδα 50 δισ. ευρώ έχει πάει... άκλαυτη εδώ και πολλούς μήνες, μετά την κατάρρευση των αποτιμήσεων των εισηγμένων. Γι’ αυτό στο νέο μνημόνιο προβλέπεται πως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 19 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2015.
Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Τα υπό­λοιπα 31 δισ. ευρώ που θα πάνε στην καταβόθρα του χρέους τα ζητούν οπωσδήποτε. Το πώς, παραμένει άγνω­στο, αλλά μελετώνται πάλι τα περιου­σιακά στοιχεία του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, αλλά και υφιστάμενα ή και μελλοντικά δικαιώματα. Δηλαδή μπαίνει χοντρό χέρι σε κάθε στοιχείο κυριαρχίας – και βέβαια με τη δική μας συναίνεση και υπογραφή...
Μέχρι να γίνει αυτό, προωθείται πρόγραμμα βελτίωσης των αποτιμή­σεων των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν, αλλά και των ταμιακών τους ροών, ώστε να έχουν μεγαλύτερη προίκα όταν θα αποκτήσουν τη νέα τους... ιδιοκτησία και διεύθυνση. Έτσι, τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν κατά τουλάχι­στον 25% έως το 2013, όπως ορίζει το μνημόνιο, ενώ ειδικότερα για την ΤΡΑΙ­ΝΟΣΕ έρχονται και ιδιώτες που θα μι­σθώνουν το τροχαίο υλικό.
Αρωγός στην ίδια προσπάθεια και ο νέος νόμος που καταργεί τη μονιμότη­τα στις ΔΕΚΟ, αλλά και επεκτείνει ανα­δρομικά από τον Νοέμβριο το ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης νέα ρυθμιστική και τιμολογιακή πολιτική αναμένεται έως τον Ιούνιο στα «νερά» (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), ενώ και στη ΔΕΗ θα έχουμε αυξη­μένα τιμολόγια έως τον Ιούλιο.    ΠΗΓΗ   ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: