Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΩΖΟΝΤΑΣ....ΤΟ ΕΥΡΩ !!!


Στην πραγματικότητα όλη η συζήτηση περί επιμήκυνσης, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Από την κυβέρνηση εμφανίζεται ως το φτωχικό «καρότο» για να γίνει αποδεκτό το άγριο μαστίγιο του νέου σαρωτικού πακέτου μέτρων.
Από την πλευρά της ευρωηγεσίας χρησιμοποιείται αναλόγως, αλλά χωρίς καμιά διαβεβαίωση – ούτε δημόσια ούτε ανεπίσημη – ότι θα δοθεί ως «δώρο» προς την τρόικα εσωτερικού.
Από τις δύο πλευρές της τρόικας εξωτερικού χρησιμοποιείται ακόμη ως πεδίο άγριου καυγά για το ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτής της επιμήκυνσης, το οποίο η συγκυβέρνηση προσδιορίζει στα 20 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ σε πολύ περισσότερα, από 30 έως και 50 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά έχει σπεύσει να δηλώσει – με διαρροή στους Financial Times – ότι δεν σκοπεύει να «επιβαρύνει» την ευρωζώνη με αυτό το κόστος προσβλέποντας στα κεφάλαια του ΔΝΤ. Όμως, με τη σειρά του, το ΔΝΤ διαρρέει ότι, αντιθέτως, το κόστος αυτό θα πρέπει να πληρωθεί από την ευρωζώνη.
Κανείς λοιπόν δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος της υποτιθέμενης «διάσωσης». Και γιατί να το κάνει, αφού η σημερινή φάμπρικα μέσω της τρόικας δουλεύει μια χαρά:
● Οι ξένες τράπεζες απαλλάχθηκαν από την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος κατά 110 δισ. ευρώ.
● Την αναδιάρθρωση χρέους επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου την πλήρωσαν κατά συντριπτικό ποσοστό οι Έλληνες κάτοχοί του, με μεγάλους χαμένους τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, που προηγουμένως φορτώθηκαν τις αβαρίες των ξένων κατόχων.
● Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν αποπληρώσει δεκάδες δισ. ευρώ, κυρίως σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, τα οποία δανείστηκαν από την τρόικα και φορτώθηκαν στην αδύναμη καμπούρα τους.
Γιατί λοιπόν να χαλάσει η φάμπρικα όσο οι Έλληνες δέχονται να παριστάνουν τους κιμπάρηδες σώζοντας το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: