Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ο τόπος της μυστικής συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιλυθούν δύο κρίσιμες εκκρεμότητες.
Ο εκλογικός νόμος
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι τους ήταν – και είναι – ο νόμος με τον οποίο θα πάνε στις επόμενες εκλογές. Η οιονεί προεκλογική περίοδος, την οποία ήδη διανύουμε, και η διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλεια για τις αντοχές της κυβέρνησης υποχρέωσαν τους δύο προέδρους να συζητήσουν τον νέο νόμο με προσανατολισμό ένα είδος απλής αναλογικής.
Όπως τη Δευτέρα... «ομολόγησε» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκ των στενότατων συνεργατών του Ευ. Βενιζέλου, στον Real FM, συζητείται το σενάριο να διατηρηθεί το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει ένα περίεργο γαϊτανάκι, καθώς:
1 Η υποτιθέμενη «απλή αναλογική», την οποία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ μαζί, ενδεχομένως, με τη ΔΗΜΑΡ, θα διατηρεί και το περίφημο «μπόνους» εδρών. Άρα τίθεται ένα ερώτημα για το πόσο... απλή θα είναι αυτή η αναλογική.
2 Το «μπόνους» σχεδιάζεται να δοθεί, με κάποιον τρόπο, όχι απαραιτήτως στο πρώτο κόμμα, αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που έως τώρα απαγορεύεται.
3 Με άλλα λόγια, το «μπόνους» προορίζεται για όσα κόμματα θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Εδώ όμως αρχίζουν μια σειρά εύλογα ερωτήματα, τα οποία περιγράφουν αφενός πόσο δύσκολο είναι το τοπίο για ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ και αφετέρου ότι οι συμφωνίες Σαμαρά και Βενιζέλου δεν είναι βέβαιο πως θα ευδοκιμήσουν. Ας τα δούμε αναλυτικά:
◆ Πώς είναι δυνατόν να δοθεί «μπόνους» εδρών σε κόμματα επειδή θα συμφωνήσουν σε δημιουργία κυβέρνησης; Αν το «μπόνους» δοθεί σε άλλο κόμμα πλην του πρώτου, δηλαδή στο δεύτερο, το τρίτο, το έκτο κ.λπ., τότε θα έχουμε μια καραμπινάτη αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας.
◆ Δεδομένου ότι χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές και 180 από τις μεθεπόμενες, ποιοι άλλοι, πλην των 166 των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, θα βρεθούν να ψηφίσουν μια απλή αναλογική που... δεν θα είναι απλή; Μήπως έχουν δίκιο οι... Καμμένοι που ψιθυρίζουν ότι ο εκλογικός νόμος επιτάχυνε τις «εξελίξεις» στο κόμμα τους, αφού από τους 20 βουλευτές τους χρειάζονται 14 για να συμπληρωθούν οι 180;
Αν δεν... ευδοκιμήσει το «μαγείρεμα», θα συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στην καθαρή απλή αναλογική ή απλώς θα ανακρούσουν πρύμναν;
Ας μείνουμε λοιπόν στο προφανές: Η μυστική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να μπει φρένο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι ο τρόπος...
Η λίστα Λαγκάρντ
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι η εν αναμονή... αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, η οποία θα συγκριθεί με αυτήν που έχει στο στικάκι του ο Βενιζέλος, αυτήν δηλαδή που κατείχε και ο Παπακωνσταντίνου και η οποία έκοβε βόλτες και περαντζάδες χωρίς να υπάρξει έλεγχος.
Το ερώτημα αν θα υπάρξουν διαφορές μεταξύ της γαλλικής λίστας και αυτής του Βενιζέλου πλανάται αφότου εστάλη στη Γαλλία το αίτημα επαναποστολής της λίστας. Σε περίπτωση λοιπόν που προκύψουν ζητήματα, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διαχείριση που δεν θα προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Όπως όλα δείχνουν, τα κρυφά ραντεβουδάκια των δύο αρχηγών θα συνεχιστούν, αφού τα προβλήματά τους δεν μοιάζει εφικτό να λυθούν με ένα και μοναδικό... ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου