Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εκφώνησε ομιλία στο πανεπιστήμιο Μποκόνι, που έχει ιδιαίτερο κύρος, με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Επισήμανε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, στην πλειονότητά τους νέοι, και ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Λαγκάρντ: ναι στο «Jobs Act»
Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η αγορά εργασίας της Ιταλίας πλήττεται από ένα φαινόμενο «δυαδικότητας»: τον διχασμό μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από ένα προστατευμένο καθεστώς και τους άλλους που βιώνουν ένα επισφαλές εργασιακό καθεστώς -κυρίως νέους.
Η Λαγκάρντ χαιρέτισε τη μεταρρύθμιση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις (τον νόμο Jobs Act), που προώθησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην προσπάθειά του να αμβλύνει το φαινόμενο, παρά τις σφοδρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι μόνο «άδικη αλλά και αναποτελεσματική», διότι οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα κίνητρα να επενδύουν στους νέους. Πέρα από τα μέτρα για επιμόρφωση και βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα σύμβαση εργασίας, η οποία να προσφέρει προστασία που αυξάνεται σταδιακά, «με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις».
Αύξηση της μετανάστευσης
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (Istat) το 2013, ο αριθμός των Ιταλών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ανήλθε σε 82.000, σημειώνοντας αύξηση 20,7% σε σύγκριση με το 2102. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Η μεταναστευτική ροή κατευθύνεται κυρίως προς ευρωπαϊκές χώρες: τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το 30% των Ιταλών που μεταναστεύουν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο και επιλέγουν ως πρώτο προορισμό τη Βρετανία.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση της ροής μεταναστών από ξένες χώρες προς την Ιταλία. Επίσης το ποσοστό των αλλοδαπών που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,2%. ΠΗΓΗ efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου