Από τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει πια μετανάστευση στο δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων είπε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών. Η πρόσβαση στη Σλοβενία θα επιτρέπεται μόνο «στους ξένους που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα» αναφέρει στη δήλωσή του και τονίζει ότι θα μπαίνουν στη Σλοβενία, μόνο όσοι επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα και πρόσφυγες που θα επιλέγονται ανά περίπτωση με βάση λόγους ανθρωπιστικούς και σύμφωνα με τους κανόνες της Σένγκεν.
Η Κροατία αν και δεν είναι μέλος της Σένγκεν δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σλοβενίας και δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων παρά μόνο όσων διαθέτουν βίζα.
«Προφανώς η Ευρώπη αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή μία νέα φάση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αποφασίστηκε ότι οι κανόνες της Σένγκεν θα εφαρμόζονται στις χώρες που ανήκουν στη Σένγκεν» είπε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο αποφάσισαν ότι «τα σύνορα της Ευρώπης θα είναι τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις».
Έκλεισε τα σύνορα και η Σερβία
Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη ΄΄βαλκανική οδός ΄΄ κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.
Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την πΓΔΜ.
Τέλος θυμίζουμε ότι για τρίτη συνεχόμενη μέρα παραμένουν κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη.
Pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου