Σήμερα, όποιος ενήλικος πολίτης επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών μπορεί να συμπληρώσει τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά εδώ, καθώς και στα γραφεία του ΕΟΜ στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι:
α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ
β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής
γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης)
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΜ δημιουργεί και Μητρώο Αρνητών εδώ όπου κάποιος μπορεί να δηλώσει ρητά ότι δεν θέλει να γίνει δότης οργάνων, με παρεμφερή διαδικασία.
Σε περίπτωση που κάποιος έχει γραφτεί στο Μητρώο Δωρητών ή στο Μητρώο Αρνητών και έπειτα αλλάξει γνώμη, μπορεί να διαγραφεί υποβάλλοντας τη «Δήλωση Διαγραφής», η οποία είναι επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ και στα γραφεία του.
Αν κάποιος πολίτης δεν γραφτεί ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε η απόφαση για την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση λαμβάνεται, βάσει νόμου, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του.
Όσο για τις παλαιές κάρτες δωρητών οργάνων που ίσχυαν μέχρι το 2011, ο ΕΟΜ διευκρινίζει ότι «το παλαιό Μητρώο Δωρητών και οι αντίστοιχες κάρτες δότη δεν είναι πλέον σε ισχύ. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παραμείνει Δωρητής Οργάνων και Ιστών θα πρέπει να εγγραφεί στο νέο Μητρώο Δωρητών».
Στο ίδιο πνεύμα ο ΕΟΜ σχεδιάζει να πλαισιώσει με εντατικολόγους τις μονάδες εντατικής θεραπείας, εμφραγμάτων, τις παθολογικές και τις νευροχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης (σε πιλοτικό στάδιο), προκειμένου να διερευνούν ποιοι ασθενείς είναι δυνητικά δότες οργάνων. Θα ελέγχουν μέσω του ΕΟΜ εάν έχουν δηλώσει δωρητές ή αρνητές και εφόσον δεν υπάρχει εγγραφή σε κάποιο από τα δύο Μητρώα, τότε θα προσεγγίζουν την οικογένεια.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου