Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ !!!

Κατά της συνταγματικής διάκρισης της δωροληψίας από τα υπουργικά καθήκοντα τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Κ. Τζαβάρας, στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας ότι η παθητική δωροδοκία από μέλος της κυβέρνησης τελείται όχι επ’ ευκαιρία αλλά στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορά - μεταξύ άλλων - την αναθεώρηση του διαβόητου άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, ο εισηγητής της πλειοψηφίας επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που το κόμμα του αρνείται να ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η δωροληψία διαχωρίζεται από τα υπουργικά καθήκοντα και θεωρείται αδίκημα επ' ευκαιρίας αυτών.
«Εδώ υπάρχει μόνο ένα ζήτημα: Ή δεχόμαστε -όπως λέει η νομολογία- ότι η παθητική δωροδοκία είναι αδίκημα που στη νομοτυπική του μορφή προϋποθέτει ότι ο δράστης πρέπει την ενέργεια ή την παράλειψη να την εκδηλώνει κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Γιατί αν δεν την εκδηλώνει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τότε δεν είναι δωροδοκία. Τότε, η πράξη αυτή είναι ποινικά αδιάφορη. Και το ερώτημα που απευθύνω και σε εσάς (σ.σ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) και στον κ. Τσίπρα: Τι θέλετε; Θέλετε να δημιουργήσετε μια ερμηνευτική δήλωση με την οποία και το αυτονόητο θα λέτε και θα μας οδηγείτε στη σκέψη ότι όσα αδικήματα ποινικής δωροδοκίας διαπράττονται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων δεν είναι αξιόποινες πράξεις; Αυτό θέλετε; Εγώ πιστεύω ότι δεν θέλετε αυτό. Μάχεστε για να μην υπάρξει περίπτωση εγκλημάτων που θα οδηγηθούν σε ατιμωρησία», είναι το σημείο της τοποθέτησης του Κ. Τζαβάρα που αποτυπώνει ανάγλυφα τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πως κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν διαπράττει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας επ’ ευκαιρία των υπουργικών του καθηκόντων αλλά τελείται στα πλαίσια αυτών.
Μάλιστα, ο Κ. Τζαβάρας επικαλέστηκε και το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο η δωροληψία που διαπράττεται από τον εκάστοτε δημόσιο υπάλληλο τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του. «Η ίδια η διάταξη μας βάζει στο μυαλό ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πρόβλεψη όχι μόνο στον Ποινικό κώδικα αλλά και στο Σύνταγμα που να θεωρεί ότι η δωροληψία είναι άλλο ποινικό αδίκημα εκτός από εκείνο που διαπράττεται όταν ο δράστης παίρνει δώρα για ενέργεια ή παράλειψη που έχει σχέση με τα καθήκοντά του», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: