H τιμή κιλού στο ψωμί φτάνει να αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία και είναι ενδεικτικό της κρίσης ακρίβειας που έρχεται στα τρόφιμα.
Ότι συμβαίνει στον κλάδο της αρτοποιίας επηρεάζει οτιδήποτε έχει σχέση με την τροφή.
Γιατί το ψωμί είναι το διατροφικό «βαρόμετρο». Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη (ακόμα και οι ΗΠΑ) που να μην καταναλώνει ψωμί ως το βασικότερο είδος διατροφής.
Όλα τα άλλα έπονται…
Στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Φούρνοι που κατέβασαν ρολά για καλοκαίρι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά!
Τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους… ψωμί.
Η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων.
Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα, για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο, και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό! Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε.
Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες.
Οι αρτοποιοί ανησυχούν και για ένα ακόμη φαινόμενο: Αυτό της… εξαφάνισης σταθερών πελατών τους! Πολλοί είναι οι «παλιοί» πελάτες τους που μπαίνουν όλο και σπανιότερα στα αρτοποιεία, αφού δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα.
Οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος και τα υπόλοιπα
οικογενειακά έξοδα αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Αποτέλεσμα
είναι από τα μισά του μήνα, να μην έχουν λεφτά να κινηθούν, ακόμη και
για τα απαραίτητα, όπως τα βασικά αγαθά. Έτσι τα παραδοσιακά τεφτέρια επέστρεψαν για τα καλά στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου