Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ''DRONES MANTAS'' ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ !!! [ video ]

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος των Drones στο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς στα χέρια της Ρωσίας βρίσκονται δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα επιφανείας. Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ανατινάξουν ρωσικά πολεμικά πλοία στην βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κάτι που θα σήμαινε ραγδαία κλιμάκωση στο μέτωπο.

Οι Ρώσοι γλίτωσαν από μεγάλη καταστροφή καθώς τα drones “καμικάζι” εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Σεπτεμβρίου, ένα θαλάσσιο drone πιθανότατα λόγω δυσλειτουργίας ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στη Σεβαστούπολη.

Λίγο καιρό αργότερα, στην υδάτινη περιοχή κοντά στην πόλη και στη μεγαλύτερη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε ένα ακόμη μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας.

Το drone, που κατέληξε στα χέρια των Ρώσων στρατιωτικών, εξωτερικά φαίνεται να είναι σχετικά άθικτο και ένα αρκετά ενδιαφέρον αντικείμενο για μελέτη από τους αρμόδιους ειδικούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στην Ουκρανία διάφορα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας stealth για δοκιμή σε συνθήκες μάχης εναντίον της Ρωσίας.

Αναφορές μέσων ενημέρωσης εμφανίστηκαν τον Μάιο ότι οι Ουκρανοί χειριστές είχαν ήδη εκπαιδευτεί στην Κοινή Εκστρατευτική Ναυτική Βάση των ΗΠΑ Little Creek, μια εγκατάσταση αμφίβιων δυνάμεων του πρώην στόλου του Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Τέτοια συμπαγή σκάφη stealth, που ονομάζονται τακτικά αυτόνομα συστήματα (Man-Portable Tactical Autonomous Systems – MANTAS), μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση, επιτήρηση και προσδιορισμό στόχων, όσο και για την εκτέλεση αποστολών κρούσης, μετατροπής σε drones καμικάζι.

Τα σχέδια είναι διαφορετικά, από τα συνηθισμένα με παραδοσιακή γάστρα μέχρι τύπου καταμαράν, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κατασκευαστή και του πελάτη του προϊόντος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα για να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο και, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ναυάρχους, συστήματα τύπου MANTAS θα εκτελούν μάχιμες αποστολές σε όλο τον κόσμο.Investogist - Russia's Black Sea fleet in Crimea suffers Drone strike

Χωρίς αμφιβολία, το drone που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία και τα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού ναυτικού καθώς η προσέγγισή του είναι δύσκολο να εντοπισθεί.

Κατά μέσο όρο το μήκος αυτών των συστημάτων είναι 3,5-4 μέτρα, το πλάτος δεν υπερβαίνει το 1 μέτρο, το ύψος είναι μικρότερο από 0,5 μέτρα και το βύθισμα είναι 0,25 μέτρα. Το συνολικό βάρος μπορεί να είναι 100 κιλά, ενώ το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά, που είναι αρκετό για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά ακόμα και σε μεγάλο πλοίο ή σκάφος, δεδομένου ότι η έκρηξη θα γίνει στο επίπεδο της ίσαλου γραμμής – την περιοχή όπου η επιφάνεια του νερού έρχεται σε επαφή με το κύτος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλωτές βόμβες ικανές να καταστρέψουν ακόμη και μεγάλα πολεμικά πλοία ενώ αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο τη νύχτα, καθώς η ανίχνευσή τους είναι πολύ δύσκολη.

Δεδομένου ότι τα drones έφτασαν στις ακτές της Κριμαίας, δημιούργησε σοβαρή ανησυχία στο Ρωσικό Ναυτικό και το υπουργείο Άμυνας.....  WarNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: