Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΗΠ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ !!! [ video ]

Εδώ και μέρες και εν μέσω καρναβαλικής περιόδου, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα θέμα που πριν μήνες, είχε απασχολήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας.
Οι απαντήσεις δόθηκαν στον διαμαρτυρόμενο δημιουργό εγγράφως αλλά και σε συνάντηση στο γραφείο της προέδρου.
Η εσκεμμένη Πανελλήνια διάσταση του θέματος και η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, μας αναγκάζει να δημοσιοποιήσουμε τις απαντήσεις μας.
Με την με αρ. πρωτ. 1133/31.05.2022 αίτηση του Τάσου Μαραγκού με θέμα «Διευθέτηση υποχρεώσεων σχετικά με το πνευματικό μου έργο ''ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ''» και αφού ανέφερε ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν ήγειρε οποιαδήποτε αξίωση κατά του Δήμου Πατρέων για την αναπαραγωγή του τραγουδιού του σε όλη την καρναβαλική περίοδο και για 30 χρόνια, παραπονέθηκε για την δήθεν παράνομη εκ μέρους του Δήμου Πατρέων εμπορική εκμετάλλευση της πνευματικής δημιουργίας του, που αφορούσε την χωρίς άδεια επανεκτέλεση και κυκλοφορία του τραγουδιού του το 2021 και την αναπαραγωγή των στίχων του σε πωλούμενα από την ΚΕΔΗΠ αναμνηστικά είδη του Πατρινού Καρναβαλιού το 2022.
Ο Δημιουργός ζητούσε την αποχή του Δήμου Πατρέων από κάθε εμπορική εκμετάλλευση του έργου του και την καταβολή ενιαίας αποζημίωσης για την άνευ αδείας εμπορική εκμετάλλευση της πνευματικής δημιουργίας του σε εμπορικά προϊόντα, με ποσό 186.000 ευρώ.
Ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της ΚΕΔΗΠ στην οποία δηλώθηκε στον καλλιτέχνη παρουσία του δικηγόρου του, ότι υπάρχει διαχρονικός σεβασμός στο έργο του, του προτάθηκε μάλιστα συναυλία στο πλαίσιο του Καρναβαλιού ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού, αλλά ο ίδιος επέμενε στις απόψεις του.
Στη συνέχεια, με το με αρ. πρωτ. 1741/13.10.2022 απαντητικό έγγραφο της Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 1691/05.10.2022 γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΗΠ, απορρίφθηκαν «τα ως άνω αιτήματα του Αναστάσιου Μαραγκού, καθ’ όσον τα αναφερόμενα στην αίτησή του είναι αντικείμενο δικαστικής διάγνωσης, τόσο εξ απόψεως ουσιαστικής βασιμότητας, όσο και εξ απόψεως νομικής αξιολόγησής τους.»
Τέλος, εστάλη στις 16.01.2023 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία του, στην οποία ο Τ. Μαραγκός δήλωσε ότι μας απαγορεύει την οποιουδήποτε είδους αναπαραγωγή και δημόσια εκτέλεση του συνόλου των έργων του και δη των καρναβαλικών του τραγουδιών.
Η ΚΕΔΗΠ επισημαίνει τα εξής:
α) Στην με αρ. πρωτ. 509/03.03.2021 σύμβαση της ΚΕΔΗΠ με τον Περικλή Αλιώπη για την παραγωγή και εκτέλεση 12 τραγουδιών, ΔΕΝ περιλαμβάνεται το τραγούδι του Τάσου Μαραγκού και δεν έγινε καμία επανεκτέλεση του.
β) Η αναγραφή φράσεων - στίχων πχ «Πατρινό καρναβάλι για πάντα», «έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός» σε πωλούμενα προϊόντα της ΚΕΔΗΠ το 2022, ΔΕΝ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2121/1993, με αποτέλεσμα να μην τίθεται από νομικής άποψης ζήτημα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας του παρόλα αυτά μετά τη διαμαρτυρία του, τα εν λόγω προϊόντα αποσύρθηκαν αμέσως από το περίπτερο πώλησης, σεβόμενοι την αρνητική του στάση.
γ) Στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας και της έμπρακτης στήριξης όλων των καλλιτεχνών, η ΚΕΔΗΠ ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, μουσικών έργων και συγγενικών δικαιωμάτων, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Το ίδιο θα γίνει και φέτος που επανακάμπτει το καρναβάλι.
δ) Επίσης, η ΚΕΔΗΠ έχει ενημερώσει τους συνεργαζόμενους με αυτήν φορείς ότι δεν θα αναπαραχθούν και δεν θα εκτελεστούν δημόσια από πλευράς του Δήμου Πατρέων και της ΚΕΔΗΠ τα καρναβαλικά τραγούδια του ως άνω δημιουργού στις επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η επιλογή του καλλιτέχνη να παίζουν οι ιδιώτες το αγαπημένο μας τραγούδι και όχι ο Δήμος Πατρέων είναι σεβαστή και μη αμφισβητούμενη.
Δυστυχώς, και παρά τις καλές προθέσεις μας στην περίοδο που η πόλη γιορτάζει, εγείρεται ζήτημα σε ένα θέμα που για την ΚΕΔΗΠ έχει κλείσει. Ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να διχάσουν την πόλη; Ποιοι είναι αυτοί που στο όνομα της αντιπολιτευτικής τους τακτικής διασύρουν το μεγαλύτερο θεσμό της πόλης; Ποιοι είναι αυτοί που εσκεμμένα και επανειλημμένα διασύρουν καλλιτέχνες, εργαζόμενους και συναδέλφους τους;Ο Κινγκ Κογκ, ο δράκος της Κίνας και οι 300 του Λεωνίδα στο Πατρινό  Καρναβάλι
''Patrinaki'' Το brand name ''Πατρινό Καρναβάλι'' θέλω να πιστεύω ότι το έχει κατοχυρώσει ο Δήμος Πατρέων οπότε μήπως θα πρέπει ο Κος Ξηλουργός να πληρώνει αυτός πνευματικά δικαιώματα....''Για Πάντα'' ????

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: