Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ !!! [ video ]

Ο καύσωνας που επικρατεί στην Ελλάδα επηρεάζει και τον ανεφοδιασμό του οχήματός μας με βενζίνη κάτω υπό τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.

Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν πολλές φορές και τους 40+ βαθμούς γεννάται το ερώτημα αν είναι ασφαλής ο ανεφοδιασμός με βενζίνη σε ένα πρατήριο και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτανάφλεξης και έκρηξης των υγρών καυσίμων. Οι ειδικοί απορρίπτουν την πιθανότητα αυτή κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού. Με λίγα λόγια, δεν κινδυνεύει η ζωή σας αν βάλετε βενζίνη στο αυτοκίνητο, σε συνθήκες καύσωνα.

Υπάρχου όμως «μικρά μυστικά» στο γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας που μπορούν να σας εξασφαλίσουν οικονομία στη βενζίνη: Δείτε πως

* Βάλτε βενζίνη όταν ο δείκτης της βενζίνης είναι περίπου στη μέση (.. λέμε τώρα). 'Οσο περισσότερο καύσιμο έχεις στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς.

* Μην βάζετε βενζίνη αν έχει προηγηθεί ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από το βυτιοφόρο. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί με τη λάσπη - μούργα του πυθμένα της δεξαμενής. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επικαθήσεις των δεξαμενών να αναμιχθούν με το καύσιμο και να καταλήξουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου και από εκεί στον κινητήρα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη μακροζωία του.

* Ανοιξη και καλοκαίρι γεμίζουμε το όχημά βενζίνη νωρίς το πρωί γιατί η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σ’ όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσεις απόγευμα, ή βράδυ, το λίτρο σου δεν θα είναι ακριβώς ένα λίτρο.

* Όταν γεμίζεις ο ίδιος σε self service πρατήριο, μην βάζεις την αντλία στην υψηλή ταχύτητα.

Απ’ τις τρεις ταχύτητες/στάδια: χαμηλό στάδιο, μεσαίο κι υψηλό, το χαμηλό ελαχιστοποιεί τους ατμούς που δημιουργούνται απ’ την βενζίνη. Σε όλες τις μάνικες προκαλείται μια επιστροφή ατμού.

Εάν γεμίζετε στο γρήγορο, ένα μέρος του καυσίμου, που πηγαίνει στο ρεζερβουάρ γίνεται ατμός βενζίνης. Αυτός ο ατμός γυρίζει πίσω στην υπόγεια δεξαμενή του βενζινάδικου κι έτσι στην πραγματικότητα παραλαμβάνεις λιγότερο καύσιμο, μικρότερο όγκο καυσίμου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν το φαινόμενο της εξάτμισης ενός εξαιρετικά πτητικού υγρού, όπως η βενζίνη. Συνεπώς επιλέγοντας να ανεφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας μια μέρα στην οποία ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το φαινόμενο της εξάτμισης της βενζίνης θα ενισχυθεί. Συμπέρασμα. Βάζουμε καύσιμα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν η θερμοκρασία είναι πιό χαμηλή.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: