Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

75 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ ΜΕ ΕΚΡΗΞΗ ΔΑΠΑΝΩΝ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ !!! [ video ]

Οι ηγέτες από τα 32 κράτη μέλη θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για την ετήσια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Συμμάχων. Σύμφωνα με δπλωματικες πηγές την ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της νατοϊκής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ καταγράφεται πλέον ευδιάκριτα η μεγάλη αύξηση αμυντικών δαπανών από σχεδόν όλα τα μέλη της συμμαχίας, καθώς το 2024 σπάει ένα ιστορικό ρεκόρ: Με 23 κράτη από τα 31 να πιάνουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ ως ετήσια αμυντική δαπάνη. Μάλιστα το 2023 ήταν μόλις 10 χώρες που το είχαν φθάσει αυτό το κατώφλι, ενώ η φετινή άνοδος δαπανών φθάνει το 17,9% σε σχέση με πέρυσι.
Στα συνολικά ποσά τώρα, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για το 2024 θα ξοδέψουν 1,185 τρισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες, αλλά από αυτά τα 755 δις θα έρθουν από τις ΗΠΑ, που παραμένει διαχρονικά ο ''μεγάλος επενδυτής'' σε άμυνα. Πάντως 10 χρόνια πριν, το 2014, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκτός ΗΠΑ, ξόδεψαν 250 δις δολάρια, το 2023 έφθασαν τα 365 δις, και φέτος θα ανέβουν στα 430 δις! Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Τζούλιαν Σμιθ. «Δεν αναμένω η Συμμαχία να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία» κατά τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου, είπε η Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η Τζούλιαν Σμιθ εκτίμησε ωστόσο πως κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον η Συμμαχία θα πρέπει να δείξει πως λαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα» για να προωθήσει τη μελλοντική προσχώρηση της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί από 35 έως 50 νέες ταξιαρχίες προκειμένου να «πραγματοποιήσει πλήρως τα νέα σχέδιά του» για την «άμυνα έναντι ενδεχόμενης επίθεσης από τη Ρωσία», δήλωσε στο «Reuters» στρατιωτική πηγή, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η ατζέντα της Συνόδου αντανακλά την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αγορών και σφαιρών επιρροής. Σε αυτό το κλίμα, ξεκινάει αύριο στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής, με κεντρικό στόχο να ληφθούν αποφάσεις «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Συμμαχία και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ». Στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα τονίζεται επίσης ότι «οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αντιμετωπίζει η Συμμαχία και θα διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση», με ότι κινδύνους φέρνει αυτό στους λαούς όπου Γης.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αυτοί που καταστρώνουν τα στρατιωτικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας «έχουν εντοπίσει λεπτομερώς» τις απαιτήσεις. «Αντιαεροπορική και πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, επιμελητεία καθώς και μεγάλοι σχηματισμοί για χερσαίους ελιγμούς είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες. Δεν είναι σαφές από πού και πώς οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να αντλήσουν το επιπλέον προσωπικό για 35 ως 50 ταξιαρχίες.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: